Астронавти ядоха от маруля, произведена в Космоса

Маруля

Астронавтите на Международната космическа станция вкусиха от първата маруля, отгледана не къде да е, а в Космоса, предават световни медии.

Похапването на първата стопанисвана в космически условия червена маруля се състоя на живо по телевизията на НАСА. Растението е пораснало за 33 дни, като е било отгледано в специална система за култивиране на растения Вег-01 в лабораторията на Международната космическа станция.

Всъщност това не е първата маруля, отгледана от космическите изследователи. Оказва се, че оранжерия в орбитата има от повече от десет години, но първоначално това плодът на това необикновено земеделие бил поставено под голямо съмнение.

След множество тестове от НАСА все пак се убедили, че липсата на гравитация няма да попречи на растежа на растенията. Светлината, от която културите се нуждаят, за да се развиват пък, била доставена с LED лампи.

Учените обаче продължили с тестовете тъй като подозирали, че докато тези растения се развиват, могат да се появят космически микроби, които да окажат неблагоприятно въздействие върху зеленчуците.

Космонавт

Произведените до този момент растения не бяха опитвани от астронавтите, тъй като бяха изпращани за изследвания на Земята. Но сега те най-после са вкусени от производителите си.

Тази година предстои някои от произведените марули да бъдат похапвани от космическите земеделци, а други отново да поемат към нашата планета.

От НАСА коментират, че ако астронавтите могат да отглеждат сами храната си, докато изследват Космоса, биха могли в бъдеще да оцеляват и при мисии, които траят повече време.

Свежи продукти като домати, боровинки и маруля са добре дошли за астронавтите, тъй като имат благотворно въздействие върху тях. Заради полезните си вещества те биха могли да ги предпазва от радиацията в Космоса, коментира ученът от НАСА Рей Уилър пред АПФ.

Според специалистите отглеждането на маруля, безопасна за похапване в Космоса, е важна стъпка, която приближава учените до първата човешка мисия до Марс.

Освен това практики като тази практика ще намали разходите, които се правят при превоз на храна в Космоса.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати