Традиционни руски напитки и тяхното приготвяне

Традиционни руски напитки и тяхното приготвяне
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Така както сакето е неизменна част от японската трапеза, текилата от мексиканската, а различните чайове от китайската трапеза, така и за руско говорящите държави има няколко традиционни напитки, които се приготвят от дълбока древност. Ето някои от най-известните и кратки рецепти за приготовлението им:

Квасове

Думата квас означава кисела напитка и именно това представляват квасовете. Пият се студени в най-топлите дни от годината и продължават и днес да са много популярни. Повечето квасове се приготвят от изсушени сухари, които се заливат с вряла вода и се оставят за няколко часа на топло.

След това сместа се прецежда и към нея се добавя захар, мая и различни подправки. Така приготвеният квас престоява 10 часа, прецежда се отново, сипва се в бутилки, които се затварят херметически и след 3-дневно престояване е готов за пиене. Винаги добре изстуден.

Сбитни

Сбитните са били сред най-популярните топли напитки, приготвяни в Русия, но постепенно са били изместени от чайовете. Продавали са се по улиците на всички по-големи градове, като продавачите им са завързвали специални колани, на които били закачени чашките, в които се изсипвала напитката.

Той може да бъде приготвен по най-различни начини, но винаги в него трябва да се слага и мед. Обикновеният сбитен се приготвя като в около 6 л вода се кипват 700 г бял петмез, 500 г мед и подправки като карамфил, джинджифил, мента, хмел, канела и др. Всичко се оставя да ври за 30 мин, течността се прецежда и се пие като чай.

Медовини

За разлика от сбитните, които били изместени от чайовете, медовините постепенно биват заменени от водката. Оттук следва да се направи извода, че медовината е вид алкохолна напитка, но с много по-ниско съдържание на алкохол от т. нар концентрати.

Приготвяли се от мед и различни подправки, като варените медовини се правели чрез топлинна обработка, а накиснатите чрез охлаждане. Много разпространена била бялата медовина, която се приготвяла от залят с вода мед, който се оставя да престои едно денонощие.

Традиционни руски напитки и тяхното приготвяне

След това течността се вари 1 час, добавя се хмелът, отново се кипва и след като всичко изстине се добавя и малко кардамон и разтворен във вода желатин. Медовината се оставя да ферментира около 20 дни, сипва се в бутилки и е готова за консумация след 3 месеца.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати