gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Сливите тази година стават само за ракия

Сливите тази година стават само за ракия

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Сливи
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Притеснително ниски добиви на сливи се очакват в страната тази година. В редица райони реколтата или е много ниска, или пък е увредена от неблагоприятни метеорологични условия. Само в Троян, където осемдесет процента от урожая се използва за производство на алкохол, се очаква обещаваща реколта.

Специалисти от бранша предвиждат там от декар да се получат около шестстотин килограма сливи, което значително повече от 2014 година.

До прибирането на добива остават двадесетина дни и земеделците се надяват, че времето няма да се развали и да попречи на беритбата.

За разлика от Троянско обаче в областите Габрово и Стара Загора прогнозите не са надеждни. Голяма част от насажденията край Старозагорско са съсипани заради лошото време още през миналата година. Тези от овощарите, които пък са успели да спасят дръвчетата в този край, не се и надяват на задоволителен добив.

В Габровско повечето производители възлагат надежди само на сорта Стейнли, който е подходящ за направата на ракия, пише НовинарБг. От сорта Йо-йо, който се отличава с хрупкавост, сочност и сладко-кисел вкус обаче няма много плодове заради неблагоприятното време.

Сливова ракия

В Пловдивско също се отглеждат сливови насаждения. Оказва се, че седемдесет процента от плодовете там ще отидат в казана, а други тридесет ще послужат за направата на сладка или ще бъдат изсушени.

Според хора от бранша към този момент килограм сливи се предлага на борсите срещу 0.70-0.80 лева. Те са на мнение, че тазгодишната стойност на сливите е по-ниска спрямо миналогодишната им цена.

Производителите припомниха, че през месец септември любителите на ракията ще могат да се насладят на любимото си питие на празника на сливата, който традиционно се провежда всяка година в Троян. Българският фестивал на сливата може да се похвали с 80-годишна история.

По време на събитието се провеждат кулинарни конкурси, конкурси за коктейли на сливова основа и конкурс за най-сполучлива домашна сливова ракия.

Всяка година на фестивала на огнената напитка пристигат не само любители на ракията от цялата страна, но и чужденци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати