Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»За свежо плодово настроение: Пробвайте тези руски мусове

За свежо плодово настроение: Пробвайте тези руски мусове

Руски мусове

Руската кухня е с много древни корени и наред с известните супи като боршове, щи и разсолници или с тестени изделия като блини, тиганици, пироги и пелмени, тя е известна по света и със своите десерти.

Надали има истинска руска домакиня, която да не знае как се приготвят кисели, пудинги, желета, курабийки и разнообразни десерти с извара.

На особена почит се радват и руските мусове, направени от различни плодове, напоени с аромати. Те са любим десерт не само на децата, но и на възрастните и се приготвят доста по-лесно от френските мусове.

Ето 2 варианта, които можете да изпробвате и които са чудесен начин да впечатлите своите гости, ако сте избрали да ги каните на традиционна руска трапеза:

Мус от червени боровинки

Руски мус от боровинки

Необходими продукти: 150 г боровинки (желателно от типа северна червена боровинка, познат и като клюква), 3/4 ч.ч. захар, 100 г грис, 3 ч.ч. вода

Начин на приготвяне: Плодовете на боровинката се измиват, смачкват се и сокът им се отцежда. Оставя се да престои за няколко часа на студено, а изстисканите плодове се заливат с вряла вода и се сваряват за 5 мин. Отварата отново се прецежда, добавя се захарта, кипва се и постепенно се добавя грисът при непрекъснато разбъркване. Към така получената смес се добавя отцеденият преди това сок и всичко се разбива с миксер.

Приготвеният мус се сипва в купички или подходящи чаши и се оставя за няколко часа в хладилника, за да се охлади преди да бъде сервиран.

Мус от ябълки

Мус от ябълки

Необходими продукти: 700 г ябълки, 3/4 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода, 1 ванилия или малко лимонова киселина за вкус

Начин на приготвяне: Измитите и почистени от семената ябълки се нарязват на резени, заливат се с вода и се оставят да се варят до пълното им омекване. Това става под капак и на тих огън. След като ябълките омекнат достатъчно, се изваждат от съда, в който са се варили, и още горещи се претриват през сито. Към получената ябълкова маса се добавя захарта и ванилията или лимонената киселина. Всичко се разбива добре, разпределя се на порции и след охлаждане мусовете са готови за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest