Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ретро идеи за Руски кисели

Ретро идеи за Руски кисели

Ретро идеи за Руски кисели

Киселите са сред онези десерти, които традиционно присъстват на руската трапеза. Макар някога те наистина да са били кисели на вкус и да са се приготвяли предимно от овес и грах, днес те вече са любимо лакомство за малки и големи.

Съществуват най-разнообразни рецепти за приготвянето на руски кисели и макар да ви се струват малко ретро, ние ще Ви предложим 3 от най-популярните:

Шипков кисел

Ретро идеи за Руски кисели

Необходими продукти: 120 г изсушени шипки, 6 1/2 ч.ч. вода, 1 1/3 ч.ч. захар, 3 с.л. нишесте, 3 г лимонена киселина

Начин на приготвяне: Шипките се измиват, заливат се с водата, която преди това е загрята до кипване, и се оставят така за 3 часа. Сместа се прецежда и част от нея се размива с нишестето, а останалата част се кипва заедно със захарта и лимоновата киселина. Към нея се добавя и нишестената смес, след което всичко се сипва в подходящи купички и се оставя в хладилника, докато се охлади достатъчно.

Кисел от ябълки

Необходими продукти: 5 ябълки, 1 ч.ч. захар, 6 1/2 ч.ч. вода, 3 с.л. нишесте, 3 г лимонена киселина

Ретро идеи за Руски кисели

Начин на приготвяне: Ябълките се измиват, почистват се от семето и се нарязват на резенчета. Заливат се с водата и се с водата и се варят на слаб огън, докато омекнат. Прецеждат се и отново се смесват с отцедената отвара, като към тях се добавят захарта и киселината и всичко отново се оставя да кипне. Към така получения сироп се добавя и размитото с малко вода нишесте, разбърква се и се насипва в подходящи чаши или купички, които се оставят в хладилника, докато се охладят достатъчно.

Кисел от ябълки и тиква

Необходими продукти: 450 г тиква, 2 ябълки, 1 1/3 ч.ч. захар, 6 1/1 ч.ч. вода, 3 с.л. нишесте, 3 г лимонена киселина

Начин на приготвяне: Ябълките се измиват, почистват се от семето и се нарязват на резенчета, а тиквата, която също е обелена и ѝ е премахнато семето, се нарязва на кубчета. Всичко се залива с гореща вода, вари се до омекване, претрива се и се смесва заедно с отварата. Към така получената смес се добавя захарта, разбърква се и се добавя размитото с малко вода нишесте и лимоновата киселина. Отново всичко кипва, след което се слага в подходящи съдове и се оставя в хладилника, докато се охлади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest