Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Руски сосове за месни ястия

Руски сосове за месни ястия

Руски сосове за месни ястия

Макар особеностите на руската кухня да се свързват с православието и честите и дълги пости, има и множество месни руски рецепти, които са познати по целия свят. Приготвянето на апетитно свинско, говеждо и телешко месо е вдъхновявало векове наред руските кулинари, които са успели да сътворят истински шедьоври. Важно място при месните специалитети вземат и сосовете, които се сервират с тях.

Ако сте решили да си спретнете руска трапеза и да зарадвате своите близки с някой традиционен руски месен специалитет, е добре да се научите и какви сосове да поднесете с него.

Те могат да бъдат приготвени с най-разнообразни съставки и подправки, но винаги трябва да са топли при сервирането им. Ето 2 идеи за традиционни руски сосове за месни ястия:

Червен сос за месо

Руски сосове за месни ястия

Необходими продукти: 500 мл бульон, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1 корен магданоз, 400 г доматено пюре, 1 ч.л. мед, 1/2 ч.ч. бяло вино, 50 г масло, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Лукът, морковът и коренът от магданоз се нарязват на много ситно и се запържват в маслото. Прибавят се към горещия бульон и към тях се слага доматеното пюре. Тази смес се оставя на слаб огън да се задушава за около 30 мин. След като леко се сгъсти сосът, се прибавят медът, виното и останалите подправки. Така приготвеният сос може да се пасира за получаване на хомогенна консистенция. Ако е станал прекалено рядък, към него може да се добави и 1 с.л. брашно, размита с малко вода.

Бял сос за риба

Руски сосове за месни ястия

Необходими продукти: 3 1/2 ч.ч. бульон, 50 г масло, 2 с.л. брашно, 1 глава лук, 1 корен от магданоз, 1/2 ч.ч. бяло вино, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Брашното се запържва леко в половината масло и към тях се добавя разтвореният бульон. Оставя се да къкри за около 30 мин. През това време в останалата част от маслото се запържват ситно нарязаният лук и коренът магданоз, добавят се към соса и се оставят да къкрят за още около 20 мин. Малко преди котлонът да бъде изключен, се сипват всички останали подправки и бялото вино. По желание сосът за месо може да бъде пасиран или просто прецеден. Също така към него можете да добавите и няколко стръка ситно нарязан пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest