Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»За всеки повод: Руски сосове за рибни ястия

За всеки повод: Руски сосове за рибни ястия

За всеки повод: Руски сосове за рибни ястия

Независимо дали руските кулинари ще изберат да приготвят треска, костур, сом, есетра, щука или платика и дали те ще са печени, изпържени или на пара, те обикновено поднасят заедно с рибата и специално приготвен рибен сос.

Той може да е както студен, така и топъл, но е важно да знаете как правилно да комбинирате съставките му, за да сте сигурни, че подхожда на рибното ястие. Ето 3 варианта за традиционни руски рибни сосове:

Сос от хрян

Необходими продукти: 1 ч.ч. вода, 155 г хрян, 1 с.л. мед, 1/2 ч.ч. бяло вино, 1/2 ч.ч. сметана, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен магданоз

Начин на приготвяне: Хрянът се настъргва, залива се с предварително загрятата вода и се подправя с останалите подправки. Разбърква се хубаво или дори се пасира, охлажда се и към него се прибавя сметаната. Отново се разбърква и се украсява със ситно нарязаният магданоз.

Сос с каперси

За всеки повод: Руски сосове за рибни ястия

Необходими продукти: 2 ч.ч. зеленчуков бульон, 3 с.л. масло, 1 с.л. брашно, 1/2 кромид лук, 3 с.л. каперси, 1 дафинов лист, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Брашното се запържва в маслото и се залива с предварително разтвореният бульон. Разбърква се и към тази смес се добавят нарязаните на ситно зеленчуци, каперсите и дафиновият лист. Сосът се оставя да къкри за около 40 мин, добавят се останалите подправки и сосът е готов да бъде сервиран. По желание може да бъде украсен със ситно нарязан копър.

Сос от кисели краставички

За всеки повод: Руски сосове за рибни ястия

Необходими продукти: 2 ч.ч. саламура от кисели краставички, 1 кисела краставичка, 1 ч.л. мед, 1/2 ч.ч. бяло вино, 30 г масло, 2 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Брашното се запържва в маслото и към тях се сипва виното, саламурата и ситно нарязаната кисела краставичка. Всичко се разбърква добре и се оставя да къкри за няколко минути, докато се сгъсти соса. Малко преди да бъде свален от котлона се добавят медът и се овкусява на сол и черен пипер. По желание може да бъде поръсен с малко ситно нарязан пресен копър или магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest