Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Печената риба в руската кухня

Печената риба в руската кухня

Печената риба в руската кухня

На особена почит в Русия се радва печената риба, независимо какъв вид е тя. Тя може да се бъде предварително леко запържена, да бъде поднесена с картофи, зеле или грах или дори да бъде пълнена с каша от елда.

Ето 2 традиционни руски рецепти за печена риба, които не са никак трудни за изпълнение, като в същото време определено ще разнообразят менюто Ви:

Печено рибно филе

Риба по руски

Необходими продукти: 800 г рибно филе, 150 г настърган кашкавал, 3 с.л. масло, 6 картофа, 1 ч.ч. бяло вино, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне: Рибното филе се поръсва със сол и черен пипер и се оставя в намазана с масло тавичка. Около него се подреждат нарязаните на шайби полусварени картофи. Виното се смесва също със сол и черен пипер и с него се залива рибата и картофите. Всичко се поръсва с настъргания кашкавал и с масло и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ястието се сервира поръсено с магданоз и се гарнира с резенчета лимон или лайм.

Риба с елда

Пълнена риба с елда по руска рецепта

Необходими продукти: 2 големи риби, които да стават за пълнене, 1 ч.ч. каша от елда, 1 глава кромид лук, 1 ч.ч. сметана, 2 яйца, 3 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен копър, брашно за овалване

Начин на приготвяне: Рибата се измива и почиства от вътрешностите. Отделно лукът се нарязва и се запържва, а яйцата се сваряват. Те се смесват заедно с елдената каша и с тази плънка се напълват рибите. Ако тя стане прекалено течна, ще е добре да зашиете рибите с хирургически конец. Рибите се овкусяват със сол и черен пипер, овалват се в брашно и се запържват за кратко от двете страни в тиган. След това се преместват в тава, слагат се да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, като периодично се поливат със соса, който се е образувал по време на пърженето и печенето. Няколко минути преди да бъдат извадени от фурната, се заливат със сметаната и след като се извадят, се поръсват с нарязания на ситно копър. Може да бъде гарнирано с резенчета лимон, лайм или каперси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest