gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Златните правила при транспортиране на храна

Златните правила при транспортиране на храна

Хладилна чанта

Едно от най-хубавите неща през лятото са къмпингите на открито. Летните горещини и липса на оборудване обаче могат да доведат до много проблеми при транспортирането на храната. Независимо дали сте на палатки, на вила или в планината, трябва да следвате основните правила, за да я транспортирате до там безопасно.

1. Когато ще носите варени ястия, най-добре е, след като ги сготвите, да ги охладите възможно най-бързо и да ги оставите в хладилника. Точно преди да потеглите, ги прехвърлете в хладилна кутия с лед.

2. Замразеното месо и готовите сготвени ястия трябва да се транспортират добре замразени. Уверете се, че по пътя няма да стане твърде горещо и няма да се размразят. Не можете да ги замразите отново по пътя към вашата дестинация. Трябва и да си подсигурите начин да ги държите студени, когато стигнете там.

3. Уверете се, че всички храни са добре запечатана преди пътуването, така че да не се замърсят по пътя. Готовите и сурови храни не трябва да се смесват.

4. Ако пътувате с автомобил в горещо време, отворете вратите преди тръгването, за да може топлината да излезе навън. Поставете храната на най-студеното място и включете климатика, ако разполагате с такъв.

Къмпинг

5. Правилата за безопасност при хранене навън са същите, като у дома. Измивайте добре ръцете си преди приготвянето на храната. Цялото оборудване и приборите също трябва да са добре почистени.

6. Бързоразвалящите се храни трябва да се съхраняват при подходяща температура. Храната, която по принцип стои в хладилника, трябва да е на студено. Когато сервирате ястия, те трябва да са изцяло затоплени. Топлината убива бактериите, така че това е от голямо значение.

7. Сдобийте се с термометър за храна. Студена храна трябва да се съхранява при най-много 8 градуса, а температурата на затоплената трябва да над 63 градуса.

8. Студената храна не трябва да е изложена над 8 градуса за повече от четири часа, а топлата не трябва да бъде под 63 градуса в продължение на повече от два часа. След преминаване на тези граници храната става негодна.

9. Ако пътувате на дълги разстояния, най-добре е да закупите по-нетрайните стоките от магазина, който е най-близо до вашата дестинация. Уверете се, че имате достатъчно хладилни чанти, кутии и торбички с лед, както и контейнери за храна. Ако има хладилник на мястото, където отивате, то е най-добре още с пристигането да прехвърлете храната в него. Ако ли не, още при първото хранене изберете по-нетрайните стоки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати