Десет съвета за безопасно барбекю
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Десет съвета за безопасно барбекю

Десет съвета за безопасно барбекю

Барбекю

Няма нищо по-добро от приготвянето на вкусно барбекю, с което да зарадвате приятелите си. Този начин на приготвяне на храната обаче е шокиращ за стомасите ни и често имаме проблеми след обилното похапване.

За да се почувстват гостите добре и да си тръгнат заситени и доволни, е нужно да следвате 10-те основни правила за безопасно барбекю.

1. Съхранявайте всички нетрайни продукти в хладилника, докато дойде време за поднасянето им.

2. Всички замразени меса трябва да бъдат старателно размразени, преди да бъдат поставени на барбекюто. В противен случай рискувате да станат обгорени отвън и сурови отвътре.

3. Винаги измивайте ръцете си, преди да боравите с храна. Ако докоснете сурово месо или риба, измивайте ръцете си преди да пипате вече готовите за консумация храни.

Не поставяйте готови за консумация храни на места, които са били използвани за пренасяне на сурово месо или риба. Избягвайте и използването на едни и същи прибори за сурови и готови за консумация храни.

Приготвяне на барбекю

4. Уверете се, че барбекюто е достатъчно горещo, преди да започнете да готвите. Това ще ви осигури равномерно печене.

5. В процеса на готвене се уверете, че цялото месо, особено пилешко, свинското, колбасите, бургерите и рибата, са изцяло готови, преди да ги свалите от огъня. Агнешките пържоли и стековете изискват по-малко внимание.

6. Внимавайте за капещи месни и рибни сокове. Суровите продукти не трябва да капят върху готовите. Не използвайте остатъците от марината като сос.

7. Не оставяйте храна на пряка слънчева светлина. Съхранявайте я на сенчесто място или на закрито в дома. Готовата храна не трябва да се оставя навън за повече от два часа. Често изхвърляйте остатъците.

8. Ако планирате да сервирате храната в течение на един следобед, носете салатите, месата и другите бързо развалящи се храни на партиди. Не досипвайте.

9. Десертът се съхранява в хладилника, докато основното ястие свърши.

10. Барбекютата могат да бъдат опасни за здравето, така че се запознайте със съветите за безопасност при използването им.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати