Чийзкейк класики за празник и делник
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Чийзкейк класики за празник и делник

Чийзкейк класики за празник и делник

Американски чийзкейк

Първата торта, приготвена от сирене, брашно и мед е направена още от преди 2000 г. пр. н. е. като се смята, че е дело на гръцки майстори.

Има антропологически данни, посочващи гръцкия остров Самос като първоизточник на този вкусен и различен десерт. Още тогава чийзкейкът е бил на почит, приготвян за сватбена торта.

Приготвянето на този десерт може да Ви направи звезда на кулинарния небосклон, поне във Вашия кръг от приятели и роднини. Ако използвате поне една от тези две невероятно вкусни рецепти за чийзкейк, верните почитатели на кулинарните ви творения са сигурни.

Американски чийзкейк

Американският вариант е с печене и изисква малко повече време за приготвянето и сервирането му.

За приготвянето на плънката са нужни 2 опаковки крема сирене, 1 чаена чаша захар, 1 чаена лъжица ванилия, ½ чаена лъжица сол, 4 по-големи яйца.

За основата на чийзкейка трябва да разполагаме с 1/3 чаена чаша безсолно масло, 1 ½ чаена чаша натрошени бисквити или грахамови трохи, 3 супени лъжици захар и малко разтопено масло за основата на съда, в който ще се пече десертът.

Приготвяне: Началото се поставя със смесване на съставките за основата на десерта. Смесват се натрошените бисквити с маслото и захарта. С опакото на лъжицата сместа плътно се притиска към основата на съда. Тавичката се поставя в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.

В това време се приготвя кремът. Разбива се крема сиренето на най-ниската скорост на миксера, докато придобие мека и гладка консистенция. Добавя се захарта, ванилията и солта, които се разбиват за още 3 – 4 минути. След това се добавят яйцата, но едно по едно.

Накрая сместа се изсипва върху запечената основа от бисквити и масло. Поставя се във фурната загрята на 180 градуса за 1 до 1 ½ часа. След изпичане тавата не се вади веднага от печката, а за един час се оставя в нея при отворена врата на фурната. След това се поставя в хладилник за една нощ.

Чийзкейк без печене

Чийзкейк

Ако нямате толкова време и гостите ще са при Вас след час, то вариант на чийзкейк без печене ще бъде перфектният завършек на вечерта.

Нужни са Ви пакет бисквити от около 200 – 250 грама, масло около 100 грама, заквасена сметана 400 – 500 грама, една опаковка крема сирене и конфитюр или шоколад по Ваш вкус.

Ситно смлените бисквити се смесват с полуразмекнатото масло. Така приготвената смес се разстила в кръгла тава с махащи се стени (по възможност). Притиска се добре към дъното и отгоре се покрива с крема.

Той се приготвя, като добре се смесват следните съставки: крема сирене, заквасена сметана и по вкус може да се добавят няколко лъжици захар, която трябва добре да се разтвори. Посипвате отгоре с избрания от Вас конфитюр и оставяте в хладилник за поне 2 часа.

Ако си търсите други рецепти за чийзкейк, разгледайте тези:

- шоколадов чийзкейк;

- чийзкейк с боровинки;

- чийзкейк с маскарпоне;

- чийзкейк с тиква;

- черешов чийзкейк;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати