Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да приготвим варена риба на пара по руски

Как да приготвим варена риба на пара по руски

Руски рецепти за риба

Макар централните части на Русия да са далеч от морета, рибните ястия са традиционни за руската кухня. Това се дължи на факта, че на територията на тази огромна държава преминават много реки, които са пълни с всякаква риба.

Поради тази причина разнообразието от руски рецепти за риба е също голямо, но от особен интерес представляват ястията, приготвени от риба на пара. Ето 2 от най-популярните руски рецепти за риба:

Щука на пара

Риба с картофки

Необходими продукти: 800 г филе от щука (ако не намерите, може да използвате и филе от хек), 3 глави кромид лук, 1 корен от магданоз, 2 моркова, сол и черен пипер (на зърна) на вкус, 1 ч.ч. зеленчуков бульон, няколко стръка пресен магданоз, 1 с.л. брашно, сварени картофи или картофена салата за гарнитура.

Начин на приготвяне: Филето се нарязва на ивички и се подрежда върху решетката, върху която се ще се вари на пара. Лукът и морковите се обелват и се нарязват на кръгчета, а коренът от магданоз на малки парченца. Слагат се върху рибата и се налива бульонът.

Вари се под капак на слаб огън за около 20 мин. След това рибата и зеленчуците се изваждат, а към соса, останал от тях, се добавя брашното, размито в малко вода. Вари се за няколко минути, докато всичко се сгъсти и с този сос се залива рибата. Поднася се заедно със сварени картофи или картофена салата.

Бяла риба върху канапе от хляб

Риба на пара

Необходими продукти: 1 кг филе от бяла риба, 6 пресни манатарки или 10 печурки, 1 ч.ч. бяло вино, 60 г масло, 10 филии ръжен хляб, няколко стръка пресен копър, 1 лимон, сол и черен пипер на вкус, сварени картофи или картофена салата за гарнитура.

Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на порции, а гъбите на по-едри резенчета. Подправят се със сол и черен пипер на вкус. Слагат се в решетката, в която ще се варят на пара. В тенджерата се изсипва бялото вино и всичко се оставя така да се задушава под капак за около 15 мин.

Отделно филиите хляб се запържват в маслото. Слага се по 1 филия в чиния, рибата се поставя върху нея, а най-отгоре се подреждат и гъбите. Всяка порция се поръсва със ситно нарязан копър, гарнира се с няколко резена лимон и се поднася заедно с картофена салата или друга зеленчукова гарнитура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest