Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Приготвяне на класическо тирамису стъпка по стъпка

Приготвяне на класическо тирамису стъпка по стъпка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Класическо тирамису

Безспорно тирамису е един от най-популярните, най-обичаните и най-често приготвяни десерти. Рецептите за него обаче са толкова разнообразни, че с наименованието тирамису се наричат десерти, които далеч не приличат на класическата рецепта.

Тирамисуто се приготвя с бишкоти, силно еспресо, маскарпоне и десертно вино за готвене Марсала. Това са златните съставки на класическо тирамису. Ето как да си приготвите любимия италиански сладкиш с неповторимия аромат и плътен вкус.

Класическo тирамису

Необходими продукти:

За крема: 4 жълтъка, ½ ч.ч. захар, 1 к.ч. Марсала (или бадемов аперитив), 400 г маскарпоне, 250 мл течна сметана.

За бишкотите: 24 бишкоти, 4 с.л. какао, 1 ч.ч. еспресо, 1 к.ч. Марсала (или бадемов аперитив), 1 с.л. захар.

Начин на приготвяне: Първата стъпка е подготовката на продуктите. Всички продукти за тирамисуто се вадят от хладилника предварително, тъй като трябва да са на стайна температура.

Еспресото се сварява. Към него се добавят 2 с.л. захар и 1 к.ч. Марсала или бадемов аперитив. Разбъркват се и се оставят на страна.

Приготвяне на класическо тирамису стъпка по стъпка

Следващата стъпка е кремът. Жълтъците и захарта се разбиват с миксер, докато сместа се сгъсти и побелее. Изсипват се в купа и към тях се добавя 1 к.ч. Марсала. Купата се слага в тенджера с вода и се разбърква на водна баня, около 10-12 минути, докато сместа се посгъсти. Купата се мести в друга купа със студена вода и се бърка, докато сместа изстине напълно.

Към вече изстиналата смес, при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, се добавя леко разбитото сирене маскрапоне и разбитата на твърд сняг готварска сметана. Бърка се до получаване на гъст крем.

Следва подреждане на тирамисуто. За целта ви е нужна правоъгълна тава. Всяка от бишкотите се топва в сместа с кафе за няколко секунди и се нарежда на дъното на тавата. Топят се само за 2-3 секунди, тъй като в противен случай бишкотите ще се разпаднат.

Когато цялото дъно на тавата се покрие, те се застилат с ½ от крема. Върху него се реди втори ред напоени бишкоти. Върху тях се разстила останалата част от крема. Тавата се прибира за 3-4 часа в хладилника. Тирамисуто се сервира поръсено обилно с какао.

Вижте още няколко неустоими рецепти за тирамису: Чийзкейк Тирамису, Лимоново тирамису, Тирамису без яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Обичам да редя и плодове между пластовете :) особено ягоди :)
0
0