Тайната на вкусното минестроне

Минестроне

Минестроне е характерна за Италия постна супа, позната из цял свят. В нея се съдържат богат набор от различни видове характерни за района зеленчуци.

Тя е подходяща за по-хладните дни, когато организмът има нужда от топлина и енергия. Макар в рецептата за минестроне да отсъства месото, нужните на тялото калории идват от растителните белтъчини, изобилстващи в супата.

Продуктите в рецептата за минестроне варират до безкрайност – всичко зависи от вкуса, сезона и наличните такива. Основните задължителни са бобът, лукът, целината, морковите, бульонът, а в края готвенето се добавя паста или ориз. Ето как да си я приготвите:

Минестроне

Необходими продукти: 150 г зрял боб, 60 мл зехтин, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 250 г картофи, 250 г моркови, 350 г тиквички, 2 стръка целина, 2 стръка праз, 1 дафинов лист, 1 с.л. нарязан босилек, 2 л зеленчуков бульон, 150 г дългозърнест ориз или дребна паста, 250 г домати, 200 г замразен грах, сол и пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Бобът се измива и се накисва в студена вода. Оставя се да престои една нощ. На следващата сутрин се измива и се слага в тенджера на котлона. Вари се за час, час и половина, докато омекне. Бобът се отцежда от водата, която се изхвърля.

Лукът се нарязва на ситно, скилидките чесън се пресоват, картофите се нарязват на кубчета, морковите - на кръгчета, тиквичките - на кръгчета, стръковете целина и праз на ситно.

Супа Минестроне

Зехтинът се сгорещява. В него се запържват лукът и чесънът, докато омекнат. Добавят се картофите, морковите, тиквичките, целината, празът, дафиновият лист и босилекът. Разбъркват се и след 5 минути се добавят бульонът и бобът.

Супата се слага да ври. Разбърква се от време на време. След 25 минути се добавя оризът или пастата. Ври още 15 минути, след което се прибавят обелените и нарязани на четвъртини доматите, заедно с грахът. След още 5 минути супата е готова. Поднася се подправена с лимонов сок, сол и пипер.

Супата може да се гарнира и с настърган пармезан. Ако все пак искате супата да е местна, то при запържването на лука може да добавите 100 г нарязан на ситно бекон.

Вижте още няколко рецепти за неустоимо минестроне: Класическо минестроне, Минестроне с орзо, Супа минестроне по тоскански, Зеленчуково минестроне.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати