gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Бързи и вкусни идеи за вечеря с ориз

Бързи и вкусни идеи за вечеря с ориз

Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Цял ден мислите ли мислите какво да приготвите за вечеря, но нищо не ви хрумва. Ако проблемът идва основно от факта, че не ви се стои дълго в кухнята, но и не искате да претупате вечерята, ще ви помогнем с няколко идеи. За щастие на всички, които обичат да готвят и бързо, и вкусно, в кулинарния свят има изключително много рецепти, които позволяват да не стоите с часове до котлона и да поднесете подобаваща гозба.

Първата рецепта е мусака и тъй като най-досадната работа в мусаката е рязането на картофите, нека да ги заместим с най-обикновен ориз. Представете си колко време ще спестите. Нужни са ви около 200 г ориз. Измивате го хубаво и го оставяте настрани.

През това време накълцвате няколко моркова, две глави лук и 4 – 5 печени пиперки. Сложете около половин килограм кайма да се запържва в тенджерка, след което добавете зеленчуците да се позадушат. Сложете два настъргани домата и след като сменят цвета си, идва ред на ориза. Добавяте подправки – черен пипер, сол, може малко червен пипер. Разбърквате добре, и добавяте чаша вода. След като оризът я абсорбира отдръпнете от котлона, сложете в тава, добавете още вода, в зависимост от ориза и изпечете за 20 минути. Може да залеете с класическа заливка за мусака.

Ако това не ви се струва достатъчно бърза рецепта, направете си обикновена салата с ориз и домати – звучи необичайно, но пък салатата става вкусна и освен това засища. Ето и какво ви е необходимо, за да си я приготвите:

Необходими продукти: 250 г ориз, 3 яйца, 3 домата, 20 маслини, магданоз, олио, оцет, сол

Начин на приготвяне: Сварете ориза и го оставете да се охлади добре, след което го сложете в купа и нарежете на едро доматите. Към тези продукти сложете маслините, нарязани на половинки и обезкостени, магданоза и подправките. Препоръчително е да използвате балсамов оцет – накрая гарнирайте със сварени яйца.

В случай, че тези рецепти ви се струват твърде обикновени, предлагаме ви да изпържите басмати ориз с кашу – лесно, бързо и много вкусно предложение. Около 250 г ориз варете десетина минути – след като омекнат зърната, махнете от котлона и отцедете. В купичка смесете 2 с.л. соев сос и олио. Нарежете няколко моркова на тънки жулиени, сложете ги в тиган с мазнина, добавете и няколко гъби, нарязани на филии, може да сложите и праз, отново на жулиени.

След като омекнат зеленчуците, сложете няколко скилидки счукан чесън и подправете с около 1 ч.л. лют червен пипер. Разбъркайте хубаво, добавете соевия сос с мазнината и изсипете около 100 г кашу. Ако е нужно сложете още сол – следва да добавите и ориза, а после да отдръпнете от котлона. Оризът трябва да е горещ и току-що сварен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати