Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Бързи и вкусни идеи за вечеря с ориз

Бързи и вкусни идеи за вечеря с ориз

Цял ден мислите ли мислите какво да приготвите за вечеря, но нищо не ви хрумва. Ако проблемът идва основно от факта, че не ви се стои дълго в кухнята, но и не искате да претупате вечерята, ще ви помогнем с няколко идеи. За щастие на всички, които обичат да готвят и бързо, и вкусно, в кулинарния свят има изключително много рецепти, които позволяват да не стоите с часове до котлона и да поднесете подобаваща гозба.

Първата рецепта е мусака и тъй като най-досадната работа в мусаката е рязането на картофите, нека да ги заместим с най-обикновен ориз. Представете си колко време ще спестите. Нужни са ви около 200 г ориз. Измивате го хубаво и го оставяте настрани.

През това време накълцвате няколко моркова, две глави лук и 4 – 5 печени пиперки. Сложете около половин килограм кайма да се запържва в тенджерка, след което добавете зеленчуците да се позадушат. Сложете два настъргани домата и след като сменят цвета си, идва ред на ориза. Добавяте подправки – черен пипер, сол, може малко червен пипер. Разбърквате добре, и добавяте чаша вода. След като оризът я абсорбира отдръпнете от котлона, сложете в тава, добавете още вода, в зависимост от ориза и изпечете за 20 минути. Може да залеете с класическа заливка за мусака.

Ако това не ви се струва достатъчно бърза рецепта, направете си обикновена салата с ориз и домати – звучи необичайно, но пък салатата става вкусна и освен това засища. Ето и какво ви е необходимо, за да си я приготвите:

Необходими продукти: 250 г ориз, 3 яйца, 3 домата, 20 маслини, магданоз, олио, оцет, сол

Начин на приготвяне: Сварете ориза и го оставете да се охлади добре, след което го сложете в купа и нарежете на едро доматите. Към тези продукти сложете маслините, нарязани на половинки и обезкостени, магданоза и подправките. Препоръчително е да използвате балсамов оцет – накрая гарнирайте със сварени яйца.

В случай, че тези рецепти ви се струват твърде обикновени, предлагаме ви да изпържите басмати ориз с кашу – лесно, бързо и много вкусно предложение. Около 250 г ориз варете десетина минути – след като омекнат зърната, махнете от котлона и отцедете. В купичка смесете 2 с.л. соев сос и олио. Нарежете няколко моркова на тънки жулиени, сложете ги в тиган с мазнина, добавете и няколко гъби, нарязани на филии, може да сложите и праз, отново на жулиени.

След като омекнат зеленчуците, сложете няколко скилидки счукан чесън и подправете с около 1 ч.л. лют червен пипер. Разбъркайте хубаво, добавете соевия сос с мазнината и изсипете около 100 г кашу. Ако е нужно сложете още сол – следва да добавите и ориза, а после да отдръпнете от котлона. Оризът трябва да е горещ и току-що сварен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати