Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни идеи за пълнени калмари

Вкусни идеи за пълнени калмари

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пълнени калмари

Пълнените калмари са едно от най-елегантните морски блюда. Калмарите стават много крехки, а плънката може да е разнородна и много ароматна.

Калмарите могат да се готвят по много начини: задушени, варени, пикантно мариновани във фритюрник или тиган, панирани или печени на грил. Когато се приготвят цели, първо се отстранява прозрачния хрущял от вътрешната страна. Главата се отделя от тялото, след което и пипалата от главата. Изплаква се добре и се подсушава преди готвенето.

Пълнени калмари със сирена

Необходими продукти: 6 туби калмари, почистени, с пипала, 50 г пикантен салам, 50 г сирене Скаморца, 1 връзка пресен магданоз, 150 г сирене Пармезан, 2 скилидки чесън, трохи от 2 филии хляб, 1 яйце, 3 ч.ч. бяло вино, зехтин, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Тубите калмари се измиват. Хрущялът се отстранява отвътре. Плънката се приготвя, като пипалата се режат на ситно и се сложат в купа. Саламът и сиренето Скаморца се нарязват на кубчета и се добавят към пипалата. Пармезанът се настъргва, а магданозът се наситнява.

Скилидката чесън се стиска, добавя се суровото яйце, 1 ч.ч. бяло вино, трохите хляб, черен пипер, сол и 1 с.л. зехтин. Всички продукти се смесват и разбъркват добре, докато стане хомогенна смес. Калмарите се пълнят с плънката, като се остави един пръст до ръба.

Пълнен калмар със сирене

Отворите се затварят, като се забодат две клечки за зъби. В голям тиган се загрява малко зехтин. Тубите се поставят в него и се запържват за минута, след което се обръщат. Добавят се и останалите 2 ч.ч. бяло вино и 1 стисната скилидка чесън. След като заври, котлонът се намалява на минимум и се готви за 10 минути, докато калмарите се сготвят и сосът се по уплътни. Ако е останала малко плънка, се добавя в соса. Калмарите се поднасят топли.

Пълнен калмар със скариди

Необходими продукти: 1 калмар, 50-60 г варени и изчистени скариди, 2 филии сух бял хляб без кората, 50 мл зехтин, сока на половин лимон, 1 малка връзка ситно нарязан копър, риган, сол и черен пипер, 2 лимонови шайби нарязани на ситно, 1/2 скилидка чесън нарязана на тънки филийки.

Начин на приготвяне: Зехтинът, лимоновият сок и подправки на вкус се смесват. Хлябът се натрошава и се смесва с половината от течността. Добавят се парченца лимон и половината от скаридите. Калмарът се пълни с получената смес, като отворите му се забождат с нещо остро.

Калмарът се поставя в малка тава или форма. В останалата марината се слага чесънът и останалите скариди. С полученото се залива калмарът. Пече се до златисто за 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Ако все пак решите да си приготвите нещо друго с калмари, разгледайте тези рецепти за калмари: калмари на тиган, панирани калмари, калмари по гръцки, а защо не и калмари на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest