gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си приготвим класическо ризото

Да си приготвим класическо ризото

Класическо ризото
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Ризотото има много разновидности. То може да се приготвя постно, с месо, риба или морски дарове. Класическата рецепта за приготвянето му обаче е само една и не е трудна за приготвяне дори за начинаещите в кухнята.

Основно за направата на перфектно ризото е изборът на ориз. Добре е той да е от кръглите сортове, като най-подходящи са Арборио или Карнароли. При дългозърнестите сортове ориз нишестето се отделя по-бавно, което не позволява да се образува нужната кремообразна консистенция.

Задължителни в рецептата за класическо ризото са и подправките розмарин и босилек.

Класическо ризото

Необходими продукти: 1 ч.ч. ориз с кръгли зърна, 1 глава лук, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1-2 скилидки чесън, 3-4 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон, зехтин, черен пипер, сол, босилек, розмарин

Начин на приготвяне: Основно в рецептата за ризото е, че оризът не се мие. Така запазва в себе си цялото си нишесте. Ако все пак се налага да се мие, то нека не е много старателно.

В северна Италия ризотото се приготвя с масло и мазнички сирена и сметана. Класическата рецепта обаче идва от южна Италия, където се готви предимно със зехтин.

Ризото с гъби

2-3 мм зехтин се загрява в тенджера с дебело дъно, най-добре с тефлоново покритие. В него се запържват ситно нарязан лук и 1-2 скилидки чесън. Ако желаете да добавите различни зеленчуци и гъби в ризотото, те също се запържват заедно с лука за 1-2 минути.

Последен се добавя оризът. Ризотото се бърка усърдно още 2-3 минути, докато оризът започне да става прозрачен. Добавя се чаша сухо бяло вино и се разбърква отново.

Когато виното попие, започва да се долива чаша по чаша гореща вода или горещ зеленчуков бульон при постоянно бъркане.

2-3 минути преди края на готвенето се слагат всички подправки и солта. Ризотото е готово, когато оризът е мек, но с твърда сърцевина. Консистенцията трябва да е кишеста, но не и твърде рядка.

Ризотото се сваля от котлона и се разбърква с още малко зехтин. Отгоре се поръсва със сирене и пармезан, докато е още топло. Добре е да го оставите за 15 минути под капак преди поднасяне.

Ризотото се сервира топло и с чаша хубаво бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати