gotvach.bg»Статии»Любопитно»Два пъти повече грозде се очаква тази година

Два пъти повече грозде се очаква тази година

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Грозде
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Чудесна реколта очакват производителите на грозде тази година. Всъщност според хора от брашна тазгодишните добиви ще са двойно по-големи от тези, получени през 2014 година.

Сред лозарите с богат урожай най-вероятно ще бъдат и производителите от Сливен и Ямбол. Това предвиди Албена Господинова - шеф на отдел Териториално звено - Сливен на Изпълнителна агенция по лозата и виното, цитирана от ДарикнюзБг.

По думите на Господинова точната цифра за 2015 година все още не е ясна, но след края на беритбата данните ще са налице. Заради отличното състояние на лозовите масиви за момента прогнозите са доста обнадеждаващи.

В Сливен и Ямбол освен че се отглеждат лозови насаждения, се преработват и получените добиви. В тези области има осемнадесет винарски предприятия, които работят със сортовете Мерло, Шардоне, Пино Ноар, Совиньон Блан, Каберне Совиньон, Каберне Фран и др.

Според запознати тази година не само че ще има обилна реколта, но плодовете ще са и по-качествени от миналата есен. Високите добиви са и причина изкупните цени да бъдат по-ниски. Това до голяма степен обезкуражава лозарите и ги кара да продават на ниски цени.

Всяка година винпромите и прекупвачите ни притискат да продаваме продукцията си на безценица. С техните ниски изкупни цени сме на загуба, не можем да покрием дори разходите си, коментират производители на грозде от Санданско пред СтандартнюзКом.

Лози

Ето защо голяма част от тях са решили да не продават гроздето си на винпромите, а разчитат, че на място ще дойдат частни лица, които да закупят качествения плод. Лозарите обясняват, че идват купувачи от Пиринско, Кюстендилско, Пернишко и Софийско.

Производителите обаче са намерили и друг начин за печалба. Тази част от реколтата, която не са успели да продадат, те заменят за други хранителни продукти, произведени от български земеделци. Така си осигуряват пресни картофи, фасул, а и дърва за огрев.

Ще дойдат от Самоков и Якоруда с картофи и боб, а ние ще им дадем грозде, обяснява кметът на санданското село Враня Валери Попов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати