Тайната на вкусната пача

Пача с моркови

Тайната в приготвянето на вкусна пача се крие най-вече в умението и рутината на готвача. Следването на точната рецепта също. Ако не сте приготвяли пача досега, то най-добре потърсете помощта на някой по-опитен от вас, който да ви обърне внимание на основните моменти.

За пачата са необходими свински крачета и джолан. Те се разрязват по дължина и старателно се измиват. Продуктите се оставят за 2-3 часа в хладилник или някъде на хладно за цяла нощ.

Сутринта свинските крачета и джоланът се поставят в голяма тенджера. Заливат се с вода, която да ги покрие с 5-7 см. Слага се на котлона да кипне. При готвенето се отделя много пяна, която трябва да се следи и да се отделя старателно. След 10-тата минута образуването на пяна спира. След това тенджерата се покрива с капак и огънят се намалява до минимум.

Варенето продължава 4-5 часа. От време на време се разбърква. Вода не се добавя, освен ако не е изкипяла по-голямата част от него. Добавяната вода трябва да е гореща.

След 4-5 часа варене се добавят черен пипер на зърна, дафинов лист, 1 чаена лъжичка каменна сол, лук, моркови, корени от магданоз и целина. Ястието се покрива и се вари още 1 – 1.5 часа.

Тенджерата се сваля от огъня. Месото се вади и се оставя да изстине. То трябва да се почисти от всички костички. Бульонът от готвенето се прецежда и посолява на вкус. Добре е да е по-солен. Моркови се използват за украса.

Пача

Добавят се смлян черен пипер и скълцан на ситно чесън. Всичко се оставя под капак 20-30 минути. Бульонът се прецежда отново, най-добре през марля. Оставя се настрана, докато изстине. След 10-15 минути мазният слой от повърхността на бульона се премахва.

На дъното на подходящ съд се нареждат нарязани моркови, листенца магданоз и нарязани сварени яйца. Отгоре се нарежда месото и се залива обилно с бульона. Пачата се прибира в хладилника за няколко часа, докато стегне.

Пача чорба

Необходими продукти: 3 бр свински крачета, 500 г кисело мляко, 3 бр. жълтъци, 2 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер млян, 5-6 скилидки чесън, 1/2 ч.ч. оцет.

Начин на приготвяне: Крачетата се заливат със студена вода и се слагат на котлона. Когато водата кипне, се вадят, измиват се добре и се слагат в нова студена вода, да се варят. Когато са сварени, се вадят и обезкостяват.

Месото се нарязва на ситно, след което се връща в бульона. Тенджерата се слага отново на котлона, докато заври отново. Киселото мляко се разбива с брашното и жълтъците. Полученото се добавя внимателно се добавя към вече готовата чорба. Подправя се със черен и червен пипер и се поднася със счукан чесън, разреден с оцет.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мартина Тракова
За да не се образува много пяна,може да се изкиснат във вода.Можем да пресечем пяната с малко оцет.
2
0