Яжте червените зеленчуци и плодове за здраве и красота

Червени чушки

Напоследък в общественото пространство се наложи мнението, че едва ли не всички храни, предлагани на пазара в наши дни, са вредни. Това обаче са пълни глупости, що се отнася до червените плодове и зеленчуци. Освен че са вкусни, водещи диетолози препоръчват да ги консумираме целогодишно заради многобройните им здравословни ползи.

Плодовете и зеленчуците, имащи червен цвят, забавят стареенето. Те имат ниско съдържание на калории и големи запаси от витамини. Експертите ги препоръчват освен за засилване на имунната система, и за сваляне на килограми.

Червеният цвят в плодовете и зеленчуците е показател за наличие на фитовещества. Те свеждат до минимум риска от рак на простата, понижават нивото на холестерола, спомагат за работата на сърцето, като регулират кръвното налягане.

Последни изследвания на ефектите от приема на фитовеществата са показали, че те успяват да подтискат дори растежа на туморите. Друго тяхно полезно свойство е, че честият им прием укрепва стените на кръвоносните съдове и отстраняват свободните радикали, които са отговорни за стареенето.

Доматите и дините са богати на ликопен – вещество, което е полезно за очите, но и подпомага нормалната работа на простатата. То има и мощен антиканцерогенен ефект и помага за борбата с рака.

Червени ябълки

Сокът направен от червени боровинки се ползва още от народната медицина като средство за борба с инфекциите, прочистване на пикочните пътища от вредните бактерии и регулиране на холестерола.

Червените ябълки са богати на витамин С и антиоксиданти. Ягодите помагат за заздравяване на плътността на костите, еластичността на кожата и здравината на косата. Не на последно място, те регулират нивата на кръвната захар и са богати също и на фибри, калий, фолиева киселина и витамин К.

Червените череши имат високо съдържание на мелатонин, който подобрява съня, предотвратява загубата на памет, намалява възпаленията и понижава риска от рак и диабет.

Малините са природно средство за намаляване на болката.

Червено цвекло

Червените чушки могат да се приемат за природен лек срещу стреса. Те имат високо съдържание на виатмин А и В6, а също така подобряват настроението и съня.

Червеното цвекло прочиства червата, възстановява лигавицата на стомаха и дори предотвратява атеросклерозата, като поддържа тонуса на кръвоносните съдове.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати