Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Знаете ли колко Е-та има в шунката?

Знаете ли колко Е-та има в шунката?

МаринаМарина
Джедай
15642
Шунка

Кой от нас не обича сандвич с шунка за закуска или следобедно похапване? Ако не сте свикнали да четете етикетите на храните напоследък, крайно време е да започнете. Ще ви направи впечатление, че почти всеки колбас като шунка, наденици, салами може да се похвали със солидна дължина на съдържанието и наличие дори на овкусители като натриев глутамат.

Нормално шунката съдържа здравословни дози протеини и желязо, ниско съдържание на мазнини, но много натрий. Често консервираната шунка е бедна на калий и калций и в с по-високо съдържание на наситени мазнини.

Нитратите са също неизменна съставка на шунката заради нуждата тя да може да се съхранява за по-дълъг период от време. Те са много нездравословни и могат да бъдат опасни за човека. Това е така, защото консумирането на големи количества нитрати могат да причинят заболяването метхемоглобинемия, стигайки се до невъзможността на еритроцитите да транспортират кислорода в тялото.

Също така нитратите в шунката се явяват и канцерогенни вещества, повишаващи риска към някои злокачествени заболявания. Много е важно да се прочете внимателно съдържанието на всяка опаковка с шунка, за да сте сигурно колко точно Е-та и добавки поглъщате, докато си похапвате сладко сандвичи или ги давате на децата си.

Подобрителите и консервантите, различните оцветители в колбасите могат да са опасни за здравето и да са бъдат рискови за развитието на редица заболявания.

От Е-тата в шунката е и Е407 (карагенан), който е вид стабилизатор от водорасли. За него се знае, че той е алерген, който може да бъде замърсен с канцерогенен етиленоксид.

Сандвич с шунка

За Е415 (ксантанова гума) можем да кажем, че също е нерядка съставка на шунката. Тя се смята за причинител на некротичен ентероколит при кърмачетата и малките деца. Тя може да бъде открита освен в състава на бебешката храна, но и в този на сладоледите, готовите сосове, различни десерти, тестени изделия, напитки. А целта ѝ е да осигури по-стабилна и пластична структура на крайния продукт.

Мононатриевият глутамат или познат още като Е621 се използва като овкусител в редица хранителни продукти. Познат още като причинител на синдрома на китайския ресторант, високите дози от този овкусител и ароматизатор причиняват слабост, сърцебиене, опасност от развитието на глаукома, проблеми с яйчниците и фертилността и други.

Съдържанието на силно опасни вещества в шунката не спира до тук. В нея могат да бъдат открити още консервантът Натриев нитрат или Е250. Той е канцероген, който, попаднал в стомаха, се разгражда до нитрозамин, който предизвиква хиперактивност и алергии.

Това са само една част от вредните съставки, които може да откриете в състава на шунката. Изборът дали ще четете етикетите или ще се оправдаете, че в наше време всички храни са със съмнително качество, е лично ваш - както са и ваши парите, с които пазарувате, както са и ваши децата, които храните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest