Какво представлява плодът гуанабана?

Гуанабана

В природата съществуват натурални продукти, които укрепват имунната система много по-добре, отколкото лекарствата в цяла аптека. Един от тези натурални продукти е екзотичният и все още не много познат плод гуанабана, който можете да намерите и под наименованията сорсоп и гравиола.

Дървото е вечнозелено и може да бъде видяно и в южната част на Америка и Азия, а височината на дървото достига до седем метра. Плодът има яйцевидна форма и има зелен цвят – целият е покрит с меки и къси бодли.

Интересното при него е, че е с големи размери и един плод тежи между два и шест килограма – отвътре има месеста текстура с мънички черни семки.

Вкусът, който гуанабаната има, в най-общи линии може да се обясни като особен – нещо като комбинация от ягода с ананас и лека нотка на цитрусов плод.

Гравиола

Как можем да ядем този плод? Консумира се суров, като от него може да се приготви и сок. Листата на дървото пък, както и кората, са изключително полезни и ефективни при депресивни състояния, както и за отслабване. От тях се приготвя чай, които е много ароматен.

Какви витамини и минерали съдържа плодът? Той е изключително богат на почти всички витамини, които са нужни за здрав организъм. Има витамини от група В – В1, В2, В3, В5, В6, В9, както и сериозно количество витамин С. Освен това съдържа и натрий, магнезий, голямо количество фосфор, калий, калций, желязо и цинк.

За какво е полезен плодът? Той помага за различни здравословни неразположения – може да се каже, че е витаминозна бомба, която ще окаже подкрепа на организма при почти всякакво неразположение.

Препоръчва се при борба със следните заболяванияинфекция на пикочните пътища, хемороиди, остеопороза, високо кръвно налягане, дори херпес.

Плодът може да помогне и при грипно състояние. Според някои източници листата и кората на дървото са ефикасни дори при ракови заболявания.

Къде можем да намерим плода? За съжаление в България все още плодът не е достатъчно разпространен, но различни части от растението могат да бъдат открити в биомагазините.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати