gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво представлява плодът гуанабана?

Какво представлява плодът гуанабана?

Гуанабана
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

В природата съществуват натурални продукти, които укрепват имунната система много по-добре, отколкото лекарствата в цяла аптека. Един от тези натурални продукти е екзотичният и все още не много познат плод гуанабана, който можете да намерите и под наименованията сорсоп и гравиола.

Дървото е вечнозелено и може да бъде видяно и в южната част на Америка и Азия, а височината на дървото достига до седем метра. Плодът има яйцевидна форма и има зелен цвят – целият е покрит с меки и къси бодли.

Интересното при него е, че е с големи размери и един плод тежи между два и шест килограма – отвътре има месеста текстура с мънички черни семки.

Вкусът, който гуанабаната има, в най-общи линии може да се обясни като особен – нещо като комбинация от ягода с ананас и лека нотка на цитрусов плод.

Гравиола

Как можем да ядем този плод? Консумира се суров, като от него може да се приготви и сок. Листата на дървото пък, както и кората, са изключително полезни и ефективни при депресивни състояния, както и за отслабване. От тях се приготвя чай, които е много ароматен.

Какви витамини и минерали съдържа плодът? Той е изключително богат на почти всички витамини, които са нужни за здрав организъм. Има витамини от група В – В1, В2, В3, В5, В6, В9, както и сериозно количество витамин С. Освен това съдържа и натрий, магнезий, голямо количество фосфор, калий, калций, желязо и цинк.

За какво е полезен плодът? Той помага за различни здравословни неразположения – може да се каже, че е витаминозна бомба, която ще окаже подкрепа на организма при почти всякакво неразположение.

Препоръчва се при борба със следните заболявания – инфекция на пикочните пътища, хемороиди, остеопороза, високо кръвно налягане, дори херпес.

Плодът може да помогне и при грипно състояние. Според някои източници листата и кората на дървото са ефикасни дори при ракови заболявания.

Къде можем да намерим плода? За съжаление в България все още плодът не е достатъчно разпространен, но различни части от растението могат да бъдат открити в биомагазините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати