Чудните ползи от гуанабана

Гуанабана

Плодът гуанабана има много ползи за организма – всичко това се дължи на многото витамини и минерали, които се съдържат в зеленото и яйцевидно по форма плодче.

Полезни са обаче не само плодовете на растението, но и кората и листата на дървото. Изключително богат на почти всички витамини от група В, както и витамин С, плодът помага за регулирането на високото кръвно налягане.

Ефикасен е и при здравословни проблеми с черния дроб, възпаление на пикочните пътища. Източници посочват, че плодът е ефикасен и при остеопороза, лекува още хемороиди и херпес.

В регионите, където плодът е известен, е използван за редица заболявания от векове – екзотичният плод може да излекува дори кашлица и лека хрема.

Помага при дихателни неразположения, артрит, сърдечни проблеми. Редовната консумация на запарка от листа или кора на гуанабана ще повишат имунната ви система и ще ви помогнат грипът да ви подмине през зимата.

Все повече изследвания доказват, че активните съставки в плода могат да помогнат при лечение на онкологично заболяване. Интересното е, че плодът убива раковите клетки, но по никакъв начин не уврежда здравите тъкани в тялото.

Учени са тествали ефикасността на плода при различни видове рак – твърди се, че помага при рак на гърдата, белия дроб, панкреаса, дебелото черво и простатата.

Гравиола

До този момент специалисти са проучили 12 различни вида рак и се оказва, че гуанабана има положителен ефект върху всички тях. Екстракт от плода може да намали растежа на тумора с 32 %, твърди се в няколко проучвания.

Счита се, че плодовете, листата и кората на растението са еднакво ефективни при ракови заболявания. Плодове, листа и кора на растението могат да бъдат намерени, макар и доста трудно, в био магазините.

За да си приготвите запарка от тях, са ви нужни три листа от растението. Може да бъдат сухи или пресни. Нарежете ги и ги сложете в подходящ съд, а след това залейте с чаша вряла вода.

Запарката престоява 40 минути, след това се прецежда и може да се подслади. Препоръчва се подсладителят да не е захар – изберете мед или стевия.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати