Хранителни проблеми: Непоносимост към млякото

Лактозна непоносимост

Млякото безспорно е сред най-важните хранителни продукти, тъй като има изключително ценна хранителна стойност, както и голямо количество витамини, минерални соли, аминокиселини и др. В същото време обаче трябва да се знае, че има и немалко хора, които имат непоносимост към млякото и към млечните продукти. Ето малко просветление в тази насока:

1. При бебетата, които преминават от майчино мляко към бутилирано мляко, често се наблюдават алергии, които в повечето случаи се израстват с времето. В такива случаи обаче, педиатрите препоръчват консумацията на мляко и млечни продукти да бъде незабавно спряна.

2. Повечето алергии, които спохождат хората, се проявяват когато млякото е прекалено тлъсто и изобщо не е разреждано.

3. Когато хората дълго време не са консумирали мляко и млечни продукти, те в много случаи започват да проявяват непоносимост към тях.

Това се дължи на факта, че стомахът им отвиква да ги обработва и се стига до храносмилателни проблеми, подуване на корема, газове и др.

Болки в Стомаха

Това би се случило например ако веган реши да се откаже от режима, който е спазвал в продължение на години и се опита да консумира отново мляко и млечни продукти.

4. Голяма част от хората, които имат непоносимост към млякото, страдат от липса на лабфермент, който би трябвало да бъде произвеждан от стомашната лигавица.

В такива случаи млякото не успява да се смели от стомаха и се налага приема на лабфермент, който може да се закупи в аптеките.

5. Някои възрастни хора също страдат от непоносимост към млякото, защото организмът им изпитва недоимък от лактаза.

Това се случва и в случаи на хронични ентероколити, след операции на червата, след по-дълга употреба на антибиотици и др. Тогава приемът на мляко има ясно изразено слабително действие и е препоръчително да бъде спрян.

6. За разлика от киселото мляко, прясното мляко довежда по-често до непоносимост и алергии, особено при остри хронични и възпалителни състояния.

В такива случаи консумацията на прясно мляко трябва да бъде спряна до отшумяването на симптомите на заболяването.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Аз обичам да ям само кисело мляко.Прясното нито го пия,нито го ям.Просто не го обичам.Преди го пиех със захар,но сега и това не правя.Използвам го само за приготвяне на сладкиши. :)
0
0