Млечнокиселите питиета, които са балсам за стомаха

1 от 3 Снимки

1. Айрян


Приготвя се от кисело мляко, което се разрежда с вода, а в някои краища на България с газирана, а не обикновена вода. Познат е и като мътеница. Консумира се винаги добре охладен и е особено полезен през летните горещи дни, защото предпазва от прегряване, като в същото време дарява организма с мазнини, белтъци, витамини, минерални вещества и др.

Повечето хора приготвят айряна в съотношение кисело мляко вода 1: 1. В много случаи се добавя и малко сол, но с нея трябва винаги да се внимава, особено ако приготвяте айрян на малки деца или на възрастни хора.

Както насочва самото име на млечкокиселите питиета, това са питиета, приготвени от кисело, а не от прясно мляко.

Могат да бъдат най-разнообразни, но заради ценните качества на българското кисело мляко те могат да бъдат консумирани по всяко време на деня, като освен, че ще Ви заситят, имат и целебни свойства.

В галерията горе вижте 3-те най-известни в българската кухня млечнокисели питиета.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати