Неустоими рецепти за фалафели

Фалафели

Фалафелите са перфектни за всеки, който иска да опита нещо по-екзотично в кухнята. Кюфтетата от кайма успешно могат да бъдат заменени от апетитните фалафели от нахут. Те се приготвят бързо, засищат бързо и имат невероятен вкус. Освен това съществуват много начини за приготвянето им и никой от тях няма да ви разочарова. Ето как да си ги приготвите:

Фалафели с таханов сос

Необходими продукти: 250 г нахут, 1 яйце, 1 голяма глава лук, 2-3 скилидки чесън, ½ връзка магданоз, 2 сухи филийки хляб, ½ ч.л. кориандър, ½ к.л. кимион, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. бакпулвер, олио за пържене.

За соса: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. сусамов тахан, 1-2 скилидки чесън, 1-2 ч.л. лимонов сок, ½ к.л. лъжица кимион.

Начин на приготвяне: Ако готвите със сух нахут, той трябва да се накисне предварително във вода за една нощ. На сутринта се вари около 40-50 минути, докато зрънцата поомекнат. Отцеждат се и се претриват старателно с ръце, за да паднат люспичките. Изплаква се добре със студена вода.

Нахутът, заедно с лука, чесъна, сухия хляб, яйцето и подправките се слагат в блендер или кухненски робот и се пасират. Добавя се бакпулверът и отново се разбърква.

От получената смес се оформят малки кюфтенца, които се пържат в по-дълбок тиган със сгорещено олио за кратко. Готовите фалафели се нареждат в постлана с домашна хартия плоска чиния, за да се отцедят от мазнината.

Фалафел със сос

Всички продукти за соса се поставят в блендера и се разбират. Фалафелите се поднасят със соса.

Вкусни фалафели

Необходими продукти: 250 г суров нахут, сол, кориандър, 3-4 стръка магданоз, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън или 2-3 стръка пресен чесън, 1 ч.л. бакпулвер, 2 с.л. брашно (пълнозърнесто, типово или от нахут), лют червен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, зехтин (олио).

Начин на приготвяне: Нахутът се измива добре и се оставя във вода за минимум 12 часа. Изплаква се и се слага в блендер. Разбира се на едри парчета така, че да се усещат малки парченца. Лукът се наситнява, а чесънът се счуква на ситно или се нарязва на малки парченца.

Магданозът се накъсва на малки парченца. Продуктите се добавят към нахута. Овкусява се със сол на вкус, половин чаена лъжичка млян кориандър и кимионът. Добавя се още брашното, смесено с бакпулвера и лют червен пипер. Сместа се разбърква и се прибира за около час в хладилника.

От получената смес се оформят фалафели. Подреждат се на малко разстояние един от друг в застлана с хартия за печене тава.

Поливат се с малко зехтин и се пекат в предварително загряна фурна на 200 градуса 15-20 минути, докато добият приятен златист загар. Готовите фалафели могат да се сервират със сос по избор.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати