Тайната на вкусните фалафели

Фалафели

Вегетарианските кюфтенца фалафели, които се приготвят от нахут, са популярни по целия свят. Предполага се, че тяхната родина е Египет, но са се превърнали в национално ястие на Йемен и на много други арабски държави.

Има различни рецепти за приготвянето им, които можете да изпробвате, но е важно по време на приготвянето им да спазвате някои основни правила, които надали ще срещнете във всяка готварска книга за арабската кухня. Ето какво е важно да знаете:

1. Внимавайте при употребата на сода. Тя се използва единствено, за да може сместа да стане по-шуплива, но не бива да се прекалява с нея. Макар в повечето рецепти да фигурира е възможно дори да не я добавяте, а да използвате само бакпулвер.

2. Тъй като фaлафелите са разпространени из целия арабски свят, за приготвянето им има най-разнообразни рецепти. Така например можете да замесите тестото за тях не само от нахут, но и от булгур в съотношение 1: 1.

3. При приготвянето на нахута и/ или булгура е добре той да бъде накиснат поне за 8 часа, за да може да бъде по-податлив на обработка.

4. За разлика от смлените лук и чесън, които трябва да представляват хомогенна смес, пюрето от нахут може да има и леки бучки.

Фалафели със сос

5. Когато приготвяте тестото за фалафелите е задължително да го оставите да престои около 2 часа покрито с кърпа или фолио.

6. Когато пържите фалафелите сложете достатъчно олио в тигана, за да могат да се изпържат равномерно и да не се налага да ги обръщате, с което е възможно да развалите формата им.

7. След като изпържите фалафелите е най-добре да ги оставите върху кухненска хартия да се отцедят, за да не са прекалено мазни.

8. Макар формата на фалафелите да няма нищо общо с вкуса им, ще е добре ако можете да се снабдите със специалния арабски уред за фалафели. Той има формата на тръба, която в задния край има пружина. Тестото за фалафелите се пълни в тръбата с лъжица и след отпускането на механизма, фалафелът излиза добре оформен от нея и готов за пържене.

9. Готовите фалафели се сервират в общ съд, а не на порции. Така всеки може удобно да си сипва колкото пожелае.

Вижте няколко неустоими рецепти за фалафели: Домашни фалафели, Фалафели с кориандър, Фалафели със сусам, Фалафели с грах.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати