Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Емблемите на каталунската кухня

Емблемите на каталунската кухня

2 от 3 Снимки

Сос Софрито


Необходими продукти: 1 глава кромид лук, 2 домата, няколко скилидки чесън, 1 ч. ч. бяло вино, 5 с. л. зехтин, 1 ч. ч. вода, сол, захар и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на много ситно, без да се рендосва. Оставя се да се запържва в зехтина като се разбърква непрекъснато.

Добавят се виното, нарязаните на кубчета домати и чесън. Всичко се оставя да се задушава поне за около 1 час, като от време на време се добавя и водата. След като течността изври, сосът се подправя и е готов за консумация.

Каталунската кухня е родила редица кулинарни шедьоври, които е добре да се научим да приготвяме у дома. Районът е дом на едни от най-добрите ресторанти в цял свят, и това не е случайно.

Корените на Каталуснската кухня са толкова дълбоко обвързани с понятието за истинска и вкусна храна, че е почти невъзможно да опитате нещо, което не е на ниво. Сред популярните каталунски класики, които могат да ви накарат да се влюбите във вкуса им заради простотата и откровението, с които се приготвят вече векове наред, са печените зеленчуци с доста чесън /Ескаливада/ или пък яхнията от месо и паста /Ескудела/.

Тъй като няма как да опишем всички традиционни специалитети на Каталуня, в галерията горе ще се спрем само на 3 от тях, които най-добре описват нейните качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати