Специални млека

Специални млека

За България и Балканите най-разпространено е кравето мляко, но може също така да се намери по магазините и биволско, козе, овче и т.н. Има обаче и други млека, които се произвеждат по по-различна технология, поради което ще ги наречем специални млека.

В повечето случаи те не отстъпват по качества на млеката, които сме свикнали да консумираме, но има и някои съществени разлики. Ето някои от специалните млека и кратка характеристика за тях:

1. Кондензирано мляко

Кондензирано мляко

То обикновено е подсладено, но може да бъде приготвено и без захар. Също така може да бъде получено от обезмаслено или от пълномаслено мляко. Използва се в страни, където съхранението на мляко е по-трудно или се използва за райони, които са със слаби транспортни връзки. Кондензираното мляко е много гъсто и за да придобие вида на обикновеното мляко трябва да се разреди с вода.

2. Витаминизирано мляко

Към този вид млека се добавят допълнително витамини и се препоръчва консумацията им от бременни и майки-кърмачки, както и от болни от рахит.

3. Мляко на прах

Сухо мляко

Този вид мляко се получава чрез премахването на водата от млякото. Има както пълномаслено, така и обезмаслено мляко на прах. Намира широко приложение в сладкарството, като дори има мляко на таблетки, на блокчета и др. причудливи форми.

4. Малцово мляко

Получава се, когато към млякото се прибави малц, и се радва на голяма популярност в Америка. Има много по-голяма енергетична стойност и съответно много повече калории от обикновените млека.

5. Ароматизирано мляко

Ароматизирано мляко

Могат да бъдат всякакви млека - и пресни, и кисели, и обезмаслени, и пълномаслени, и пастьоризирани, и стерилизирани. Към тях обаче винаги се прибавят аромати като плодови вкусове, какао, ванилия и др. В повечето случаи не се нарушават хранителните стойности на млеката, а само вкусовите им качества, но съществуват и изключения.

5. Хуманизирани млека

Това всъщност са бебешките млека на прах, които целят максимално доближаване на млякото към майчината кърма. Все още не е известен пълноценен заместител на кърмата, но съвременните хуманизирани млека успяват да заместят добре майчината кърма, ако майката не разполага с такава.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати