Над 200 баници вият в Кърджали за фестивала на баницата

Фестивал на баницата
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Третият пореден фестивал на баницата ще бъде открит в Кърджали на 5 септември от 10 часа в градската градина. За събитието ще бъдат разточени и представени над 200 апетитни баници.

За празника в града ще се съберат най-изкусните майстори на баници в Източните Родопи. Това е трето издание на феста като част от националния форум Бъдеще с традиции.

Събитието е подкрепено от областния управител Илия Илиев, Министерството на туризма и областната структура на Жени-ГЕРБ. На фестивала ще присъстват и министърът на туризма – Николина Ангелкова, както и министърът на земеделието и храните Десислава Тенева.

Фестивалът се организира, за да се популяризират фолклора и кулинарните традиции на региона, което ще помогне за развитието на туризма и привличане на повече посетители в страната ни.

Баниците за празника ще се приготвят само по автентични рецепти. Освен това са предвидени и изложения на пчелни продукти, сладкарски и тестени изделия. Най-вкусните специалитети ще бъдат отличени със специални плакети.

За музикалните изпълнения на фестивала ще се погрижат самодейците от читалище Родопски фар и оркестър Славяни, които ще гостуват от Стара Загора.

Точена баница

Баницата е един от символите на българската национална кухня. Приготвя се от пластове тестени кори, а плънката ѝ може да бъде разнообразна – от сладка до солена.

В миналото тя е била обредно ястие и е присъствала на българската трапеза за всеки празник.

В зависимост дали корите на баницата се точат или теглят, тя може да бъде точена или теглена, а ако пластовете се нареждат един върху друг, баницата е наложена. В зависимост от плънката баницата е сладка или солена.

Най-популярни у нас са баниците със сирене, тикви и зеле. Къпаната баница, която след опичане се залива с мляко и яйца, както и мързеливата баница, също са доста популярни по нашите географски ширини.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати