Петте вида испански сирена, които трябва да опитате!

Петте вида испански сирена, които трябва да опитате!

Испански сирена

Испания може да не е толкова известна със своите сирена като северната си съседка Франция, но това определено е поради липса на маркетинг, което е жалко, защото иберийците произвеждат страхотни на вкус видове от млечния продукт. Испанските традиции за производство на сирене датират от хиляди години. Има над 150 вида испански сирена, но ето най-добрите пет от тях:

1. Arzúa- Ulloa - Това бледожълто сирене идва от северозападна Испания от района на Галиция. Този дъждовен регион е известен със своите говеда, отглеждани за две неща - говеждо и сирене. Arzúa-Ulloa е меко и кремообразно. Произвежда се от сурово или пастьоризирано краве мляко, което трябва да престои минимум шест дни. Има превъзходен вкус и се ползва в направата на много десерти.

2. Cabrales – Този вид синьо сирене има специфичен остър, но превъзходен вкус. Произвежда се в Астурия, в района на Бискайския залив. Традиционното Cabrales се произвежда от смес между козе и овче мляко. След като се пресече, се оставя да престои четири месеца в хладните пещери на планината Пикос де Еуропа. Сиренето е богато на пеницилин, а от 2013 година носи титлата най-доброто сирене на Испания.

cabrales cheese

3. Manchego curado – Този вид сирене се произвежда в централна Испания, в района на Ла Манча. Вярва се, че технологията на производството му е същата от Бронзовата ера досега. За приготвянето му се ползва млякото на единствено срещаната в този регион порода овца – мачего. След като млякото се пресече, се поставя да престои в солена вода за около една година. Сиренето кристализира, което прави уникалния му вкус.

manchego cheese

4. Mahón – Този вид извара се произвежда на остров Майорка. За направата му са необходими минимум 4 месеца. Произвежда се от краве мляко. След като се пресече, се оформя на квадрат с помощта на специален памучен плат. Оставя се да изсъхне на сухо, но проветриво място. Солените средиземноморски ветрове дават на сиренето много лек аромат и вкус, напомнящ на морето.

manorca cheese

5. Herreño – Много експерти са единодушни, че това пушено сирене е най-доброто на света. Произвежда се на Канарските острови основно от козе мляко с 15 процента смес от краве. Оформеното на колело сирене се опушва под жарава от смокини и стволовете на бодлива круша кактус. Има мек вкус. Най-вкусно е, когато се поръси с палмов мед.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илия Тодоров
Илия Тодоров
05.04.2017 13:49
Какво ли сирене ще се получи, ако престои една година в солена вода? Аз не знам, но Манчего със сигурност няма да е. :D
0
0