gotvach.bg»Статии»Любопитно»Основни продукти в испанската кухня

Основни продукти в испанската кухня

Тапас

Испанската кухня винаги е впечатлявала почитателите си с голямото разнообразие от продукти, които включва.

Независимо че държавата е разположена на морето, предполагайки че основните продукти, които се консумират са риба и морски деликатеси, испанците обичат да си похапват и дивеч, всякакви сирена, варива, зеленчуци, плодове и много други продукти, които биха Ви изненадали.

За да разбулим тайната на испанската кухня, Ви предлагаме да прочетете най-често използваните продукти в нея:

1. Млякото и сиренето заемат почетните 278 кг на година за 1 човек

Колкото и странна да изглежда тази цифра, не трябва да се забравя факта, че в миналото жителите на Испания са били предимно пастири, а всички знаем, че няма нищо по-вкусно от домашно приготвените млечни продукти. В наши дни трудно могат да се намерят такива, но сирена като Тетиля, Кабралес и Маон са успели да се наложат из цяла Европа.

2. Плодовете и зеленчуците заемат второ място със своите 170 кг

Няма как да усетите духа и аромата на испанската кухня без да сложите в любимите си ястия домати, тиквички, чушки, лук и чесън. Те присъстват в много неповторими испански сосове, като чесънът участва винаги в сосовете-шедьоври, познати като Софрито и Алиоли. А що се отнася до плодовете- Испания е сред най-големите износители и консуматори на плодове в Европа.

3. Със своите 113 кг консумация на година на човек, месото и дивечът заемат трето място

Испански сирена

Независимо дали става въпрос за свинско, агнешко, телешко, глиганско, еленско, месо от птици или заешко месо, испанците определено обожават месните специалитети. Това е причината навсякъде в страната да има безброй резервати, в които да можете лично да си подсигурите вечерята.

4. Рибата и морските деликатеси попадат на четвърто място по предпочитания

И все пак да не забравяме, че по консумация на риба и морски деликатеси именно испанците са на челно място в Европа. Каталунците и баските имат свои невероятно вкусни рецепти как да си приготвят морските дарове, за което се грижат испанските траулери, кръстосващи моретата от Иран до Чили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати