Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Задължителни рецепти с кисело мляко за лятната трапеза

Задължителни рецепти с кисело мляко за лятната трапеза

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Тиквички с кисело мляко

Киселото мляко е една от най-полезните храни. Това се дължи най-вече на млечно-киселите бактерии, които се съдържат в него. Консумацията му предотвратява навлизането на вредни вещества от храната и от околната среда в организма.

В летните рецепти киселото мляко присъства във всякакви предястия, основни ястия и десерти. Тук ще откриете трите рецепти, които неизменно трябва да присъстват на лятната ви трапеза:

Таратор

Необходими продукти: 1 кофичка кисело мляко, 1 средно голяма краставица, 1 с. л. олио, 1 скилидка чесън, 1-2 броя орехи, ¼ връзка копър, 120 мл вода, сол

Начин на приготвяне: Киселото мляко се разбива и се разрежда със студена вода. Краставиците се нарязват на дребни кубчета или се настъргват на ситно ренде. Добавят се към разреденото мляко заедно със ситно нарязания копър и пресованите скилидки чесън. Добавя се сол на вкус и се слага в хладилника. При сервиране се поръсва със счукани орехови ядки.

Таратор

Пържени тиквички с кисело мляко

Необходими продукти: 4-5 тиквички, 1 кофичка кисело мляко, 1/2 връзка копър, 150 мл олио, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, сол

Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват, обелват и нарязват на кръгчета. Пържат се в предварително загрято олио. Когато добият кафеникав загар от двете страни, се вадят и нареждат в малка тенджера с капак, за да се задушат и омекнат.

Киселото мляко се разбива в кофичката. Смесва се с предварително счукания в хаванче чесън, ситно нарязания копър и сол на вкус.

В дълбока чиния се слагат няколко лъжици от овкусеното кисело мляко. Върху него се подреждат тиквички. Отгоре се заливат с кисело мляко. Полученото се украсява със ситно нарязан копър и червен пипер, запържени в 1 с.л. олио.

Ягоди

Ягоди с кисело мляко

Необходими продукти: 500 г ягоди, 1 кофичка кисело мляко, 1 с.л. пчелен мед

Начин на приготвяне: Ягодите почистват и измиват. Половината от тях се пасират с киселото мляко и пчелния мед, до получаване на крем. Останалите ягоди се нарязват на половинки. В десертни чаши се разсипва от крема, колкото да покрие дъното. Отгоре се нареждат ягодите и отново се заливат с крем. Отгоре се гарнира с малки парчета ягоди. Изстудява се в хладилника и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest