Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-странните рецепти с риба, които може да приготвите и у дома

Най-странните рецепти с риба, които може да приготвите и у дома

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Сьомга

Рибата е храната, която трябва неизменно да присъства в менюто на съвременния човек. Тя е изключително полезна, вкусна и ароматна. В месото на морските и речни обитатели се съдържат омега-3 ненаситени мастни киселини, чиито ползи са неизмерими. Освен традиционните рецепти с риба могат да се приготвят и много екзотични и нетрадиционни ястия. Тук ще откриете три от тях.

Сьомга с кайсии и пиперони

Необходими продукти: 200 г филе от сьомга, 4-5 сушени кайсии, 2 пиперони (вид малки люти чушки), 100 г ориз, щипка сушени манатарки, 1 пръчка канела, сол, масло, зехтин

Начин на приготвяне: Рибата се запържва на бавен огън. Добавят се кайсиите, солта и пиперът. Поставя се капак, за да се задуши. В малка тенджерка се сваряват манатарките и пръчката канела в 250 мл вода /за около 4 минути/. Добавят се зехтинът, маслото и оризът. Полученото се оставя за няколко минути на бавен огън. Рибата се поднася с гарнитура от манатарките с ориз.

Сулка с аромати

Филе от сулка на тиган

Необходими продукти: 400 г филе от риба сулка, 50 г масло, 1 стрък праз, пресен розмарин, мащерка, босилек, джоджен, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Празът се нарязва на тънки лентички и се задушава с малко масло и розмарин. Останалите подправки се нарязват на едро и се постилат на дъното на намаслена тавичка. Отгоре се поставя рибата с кожата нагоре. Подправя се със сол и зехтин. Рибата се запича за около 5-7 минути. Поднася се аранжирана с праза.

Сьомга комплимент

Риба с броколи

Необходими продукти: 100 г сьомга, 1 грозд броколи, 1 печурка, щипка тандури (смес от чесън на прах, джинджифил, карамфил, индийско орехче, кимион, кориандър, сминдух, черен пипер, кардамон), масло, зехтин, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на кубчета. Гъбите и броколите се нарязват на тънки ивици. Маслото и зехтинът се загряват. Рибата и зеленчуците се запържват на силен огън. Полученото се подправя със сол, щипка тандури и черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest