Трите най-апетитни рецепти за лютеница това лято

Лютеница

Няма българин, който да не обича традиционната домашна лютеница. Всяка домакиня има своя рецепта за приготвянето ѝ, която се предава от поколение на поколение. Рецептите са сходни, но все пак се различават в своята същност. Тук сме събрали трите най-популярни рецепти, за да направите първокласна лютеница това лято.

Лютеница с червени чушки

Необходими продукти: 3 кг червени чушки, 2 кг и половина домати, 2 кг моркови, 2 с.л. сол, 1 ч.л. млян черен пипер, 200 мл олио

Начин на приготвяне: Чушките се изпичат. Белят се и се почистват от семките и дръжките. Морковите се сваряват до омекване. Чушките, морковите и доматите се смилат поотделно и се смесват. Подправят се с черния пипер и солта.

Домашна лютеница

Олиото се загрява съвсем леко в тиган. Залива се със зеленчуковата смес. Когато сместа клокне, се разпределя в бурканчета, които се варят 20 минути.

Лютеница с патладжани

Необходими продукти: 2 кг патладжани, 4 кг домати, 4 кг червени чушки, 1 кг моркови, 120 мл олио, половин връзка магданоз, 100 г захар, 4 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Доматите се смилат. Патладжаните се изпичат на фурна, обелват се и се оставят да изстинат. Чушките се изпичат и обелват. Почистват се от семките и дръжките. Морковите се сваряват, докато омекнат. Патладжаните, чушките и морковите се смилат и се прибавят към доматите. Слагат се на котлона. Щом сместа започне да бълбука, се добавя олиото.

Лютеницата се вари на бавен огън, докато се сгъсти. Добавят се солта и захарта. Накрая се добавя и нарязаният на ситно магданоз. Полученото се разбърква добре и се разпределя в сухи и чисти буркани. Стерилизират се за 15 минути.

Лютеница със зелени чушки

Бабина лютеница

Необходими продукти: 4 кг червени чушки, 3 кг домати, 1 кг зелени чушки, 200 мл олио, 2 с.л. сол

Начин на приготвяне: Чушките се изпичат, белят се и се почистват от семките и дръжките. Доматите се изпичат. Чушките и доматите се нарязват на ситно и се слагат в сгорещено олио. Подправят се със солта. Зеленчуците се пържат на бавен огън до сгъстяване. Полученото се разпределя в буркани и се стерилизира за 30 минути.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати