Домакинските съдове в испанската кухня

паеля от испанската кухня

Всяка кухня използва свои типични домакински уреди и съдове, без които приготвянето на местните специалитети би било немислимо. Така както японците имат свои приспособления, като бамбукова рогозка и различни форми за приготвянето на суши, така и испанците имат характерните пособия за приготвянето на траадиционните си ястия.

Ето най-важните испански съдове и домакински уреди, без които испанската кухня нямаше да е същата:

1. Специален тиган за пържене, снабден с вградена кошница

Всъщност той играе ролята на фритюрник, защото кошницата помага именно за отцеждането на излишната мазнина, каквато роля играе и при фритюрниците. Независимо дали е само за пържене или и за приготвянето на панирани неща, мазнината, която се използва в Испания е зехтин или олио от семена.

За да могат да се запържат хубаво продуктите се използва решетеста лопатка за разбъркване, предварително натопена в мазнина. Също така е ного важно преди да бъдат сервирани пържените неща, те да са престояли достатъчно време в кошничката, за да се отцедят от мазнината.

2. Паелиера

домакински съд в испанската кухня

Това е вид тиган, изработен от неръждаема стомана или чугун, благодарение на който паелята става перфектна. Има плоска разлята форма, която спомага за равномерното сваряване на ориза за паелята. Най-разпространен е във Валенсия, тъй като именно в него се приготвя валенсианската паеля, която е с доста по-сух ориз от традиционната. Това е сред най-използваните домакински съдове в испанската кухня.

3. Домакински уреди за обработка на риба и морски дарове

В това число влизат специалните ножове, с които се отварят мидите и стридите, шиповете, с които се изваждат охлюювчетата от раковините им, клещите за морските дарове, специалната изстисквачка за лимон, с която се обливат всички рибни продукти и още много други домакински приспособления.

4. Хаванче и преса за чесън

Те са традиционно използвани и в много други кухни, но без тях няма как да си направите някой от многобройните испански сосове, които се сервират заедно с основните ястия.

5. Пръстени съдове

Подобно на мексиканската кухня, където те също са много разпространени, така и испанците им отдават голямо предпочитание. Формата и дълбочината им зависи от ястието, което ще приготвяте, като задължително трябва да имате поне 2 отделни пръстени съда, ако искате да сте истински испански кулинар.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати