Виното в испанската кухня

испанско вино и тапас

Виното играе важна роля в испанската кухня, тъй като се използва не само за пиене, но и като добавка към някои от най-изтънчените испански ястия. Неслучайно Испания е третият европейски производител на вино, предхождана единствено от Италия и Франция.

По качество обаче виното на испанските производители по нищо не отстъпва от това на съседкиите си. Ето какво ще е интересно да научите за испанското вино и ролята му в кухнята:

1. Когато испанците избират с какво вино да сготвят специалитетите си, те винаги избират първокачествените вина. По време на готвенето с тях, те оставят след себе си перфектен аромат и вкус, а алкохолността му се изпарява. Няма как да сготвите нещо вкусно, ако използвате долнопробно вино.

2. Винарството в Испания има вековни традиции. Климатът и географските особености на страната са идеални заотглеждането на различни сортове.

3. Сред най-популярните сортове, отглеждани в Испания, са Гренаш, Темпранийо, Макабео и Масуело, като първото е особено подходящо за розета и отлежали вина.

бяло испанско вино кава

4. Много популярно в кулинарията е кавата, което е вид испанско пенливо вино. За главен център на производството му се счита Каталония, но е добре застъпено като производство и в останалите части на Испания. С кава се приготвя прочутото испанско задушено пиле.

5. За най-добро испанско вино се сочи 10-годишното Вега Сицилия Унико Гран Резерва, което могат да си позволят само богатите. То е купаж от сортовете Криадо и Темпранийо.

6. Сред традиционните домакински съдове, които използват испанците, спада и т. нар. порон. Представлява стъклен съд за вино, който наподобява бутилка с тръбичка в едния край. От нея виното се пие директно, но е доста трудно за начинаещи, тъй като не е сигурно, че течността ще попадне директно в устата Ви.

7. Най-общо казано в централните части на Испания се произвеждат по-обикновените вина, докато в северните се набляга на трапезните, а в южните части на десертните и аперитивните.

8. Добре е да консумирате испанските вина с някои от традиционните за Испания колбаси като чоризо, морсиля, собрасада, чистора и др.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати