Любопитни факти за бургерите
Curious Facts about BurgersZanimljivosti o burgerima
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни факти за бургерите

Любопитни факти за бургерите

MarianaMariana
Джедай
2579574k
Бургери

Само онзи, който никога през живота си не е опитвал истински прясно приготвен бургер, не може да разбере удоволствието за сетивата и небцето, носещ този неособено здравословен, условно да го наречем, сандвич.

Питката хляб с хрупкава коричка, лист свежа маруля, ароматен кашкавал и всякакви други продукти, е толкова известна в цял свят, че от няколко години на 28 май се отбелязва Националният ден на сандвича.

Ето още няколко любопитни факти за бургерите - вкусната, но вредна храна, с която в никакъв случай не бива да прекалявате:

1. Най-големият хамбургер в света е приготвен в град Карлтън, Минесота през септември 2012 година. Той е тежал близо един тон и е имал диаметър три метра. За направата му са използвани 23 кг маруля и 26 кг бекон;

Любопитни факти за бургерите

2. В САЩ годишно се изяждат 50 милиарда бургера, колкото и да не ви се вярва;

3. Всяка секунда заведенията на Макдоналдс продават 75 бургера на клиентите си;

4. Вегетарианските бургери са нито полезни, нито здравословни. Както знаете, те се правят със соя, която обаче е обработвана с хексан. Хексанът е токсичен химикал, който е вторичен продукт от рафинирането на бензин и замърсител на въздуха;

5. Най-тлъстият бурер в света носи звучното наименование Четворен Байпас. Той се предлага на клиентите на заведението за бързо хранене Инсулт грил и има умопомрачителните 9982 килокалории.

6. Фльор Бургер е един от най-скъпите бургери в света. Той струва 5000 долара, срещу които получавате сандвич с гъши пастет, говеждо от Кобе и черни трюфели;

Най-скъпия бургер

7. По данни на статистиката 60 процента от всички продавани в световен мащаб сандвичи са бургери;

8. Световният рекорд за изяждане на 4-килограмов чийзбургер Биг Деди се държи от дама. Нейното име е Соня Томас и тя е успяла да се справи с предизвикателството за 27 минути;

9. Във Великобритания отбелязват Деня на бургерите на 26 август.

Оказва се, че бургерите са обект на интерес не само от страна на чревуогодниците, но и от сериозните учени. Според Шарл Мишел, който е специалист по възприятие на храните от Оксфордския университет, идеалният бургер е висок 7 см и се състои от точно девет пласта.

Освен това, за да получите максимално удоволствие от яденето му, не трябва да ви бъде поднесен в чиния или при консумацията му да използвате прибори.

Ученият определя яденето на бургер като мултисензорно възприятие, защото едва 15 процента от насладата при консумацията му се крие във вкуса му.

Други 30 процента се дължат на аромата му, 25 процента ни носи допирът и по 15 процента - звукът при поглъщане и външния вид на бургера.

Ако и вие искате да почетете по Деня на бургерите днес, не пропускайте да си приготвите домашни бургери, бургер с телешко или вегетариански бургер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати