Неподозираните ползи от свинската мас

Мас

За ползите от свинската мас се спори от много години насам. Диетолозите са категорични, че този продукт носи много повече ползи, отколкото вреди, най-вече защото се усвоява по-добре от месни продукти и е пълен с полезни вещества.

Установено е, че в свинската мас се съдържа арахидонова киселина, която участва в изграждането на клетките на организма. Тя подпомага образуването на много от хормоните и участва в обмяната на холестерола.

В състава на свинската мас се откриват още важни мазнини и ценни незаменим мастни киселини. Биологичната активност на мазнини в маста е пет пъти по-висока от тази на маслото и говеждата мазнина.

Освен това, след загряване, хранителните качества на свинската мас нарастват, благодарение на увеличение на арахидонова, олеинова и стеаринова мастни киселини. Поради това е препоръчително да запържваме продуктите именно в свинска мас.

Свинската мас спомага за намаляване на теглото. Съдържащите се в нея ненаситени мастни киселини, лецитин и мастноразтворимите витамини спомагат за пречистване на тялото от токсините и мазнините. В нея има още витамин А, D и Е, които спомагат за поддържане на баланса на полезните вещества в организма.

Свинска Мас

Учените са установили, че свинската мас нормализира работата на бъбреците. Полезна е още при заболявания на белодробната система и за профилактика на раковите заболявания, благодарение на свойството да чисти токсините. Освен това, активните вещества в свинската мас пречистват кръвоносните съдове от лошия холестерол.

Сред многото свойства на свинската мас е и подобряването на паметта. Учените са категорични, че парче бекон преди изпит или важна среща активно стимулира умствената дейност.

Освен всичко казано дотук, е установено още, че свинската мас е полезна и за сърдечно-съдовата система. Освен витамините А и Е, официално признати за витамините на младостта и красотата, съдържащата се в продукта арахидонова киселина отговаря за нормалното функциониране на сърдечния мускул.

Лецитинът в нея пък има благотворен ефект не само върху сърдечната дейност, но и върху тази на кръвоносните съдове на главния мозък.

Рейтинг

5 5
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
Свинската мас е полезна не само за здравето и с нея става по вкусно когато се готви ,скоро разбрах че помага и в бита Сега през зимата всичко замръзва ,дори вратата на колата трудно се отваря залепнала е Вземете малко мас и намажете гумата на вратата - уплътнението и няма да имате проблем Аз вече опитах :)))
21
4
Илияна Димова
Баници и други печива стават по-вкусни със свинска мас
22
2
Наталиа Петрова
Съгласна съм, че натуралните продукти /дори и високо калоричните/ са далеч по-полезни от имитиращите ги такива.
20
3
Веселина Константинова
Аз уважавам свинската мас/особено приготвена от моята майка/ и не се страхувам да я използвам в някои от моите рецепти. Не мога да сравня в никакъв случай имитиращите продукти и натуралната свинска мас. Имитиращите продукти са много, много по- вредни от всичко приготвено и придобито натурално.
31
4