Как правилно да си приготвим чай

Чай
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

С настъпването на студените зимни дни, все по-често посягаме към любимата напитка за сгряване. Има много правила за приготвянето на чая, които обаче често пренебрегваме.

Много от нас смятат, че чаят трябва да се пие горещ. Това обаче може да доведе до изгаряния на на лигавицата на устата, гърлото, хранопровода и стомаха. Освен това, може да възпламени възпаленото гърло още повече.

Чаят трябва да се пие топъл, като температурата му не трябва да надхвърля 56 градуса. Целта е тялото да се изпоти и да изведе токсините от организма.

Чаят не трябва да се запарва прекалено дълго. Това лишава напитката от полезните ѝ свойства, тъй като фенолите, липидите и леките масла в състава му започват да се окисляват. Той става прозрачен и губи аромата и вкуса си. Дозата трябва да се кисне 5-10 минути най-много.

Освен с прекалено дългата, не трябва да се прекалява и с многократната запарка. Първият чай носи до 50% от активните вещества на съставките си. С всяка следваща запарка този процент намалява, като след четвъртата, горещата течност има едва 1-2 % полезни качества. Освен това, при продължително запарване на чая рискувате в него да попаднат и вредни вещества, тъй като те се отделят последни.

Времето за прием на чай също има значение. Най-добре е да се консумира 20-30 минути преди хранене, защото непосредственото пиене на чай преди ядене разрежда слюнката и стомашния сок. Ако решите да пиете чай след ядене, то изчакайте поне 30 минути, тъй като той има способността да втвърдява белтъчините и желязото в храната. По този начин те се усвояват по-трудно от организма.

Пиене на чай

Не е препоръчително чай и медикаменти да се приемат едновременно. Танинът в чая, в комбинация с лекарства, образува утайка. Това пречи на тяхното усвояване.

Много хора предпочитат да заместват кафето със зелен и черен чай. Те са изключително силни, заради съдържащите се в тях танини. Ако прекалите с тях обаче, това може да доведе до безсъние и главоболие. Освен това силни чайове не трябва да се приемат на гладно, тъй като създават проблеми на далака и стомаха.

Чаят, освен топъл, може да се приготвя и студен. За разлика от топлия, който се пие за успокоение и загряване, студеният носи бодрост и енергия. Добре е да се пие леко охладен, а не леден.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати