Пет автентични специалитета от Родопската кухня

1 от 5 Снимки

1. Родопски клин


Това ястие, известно още като Родопска баница, традиционно се приготвя с ориз, точени кори, яйца, сирене, краве масло и сол.

Необходими продукти: 200-220 г брашно, 1-2 с.л. олио, 1/2 с.л. сол, 500 г ориз, 200 г сирене, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 2 с.л. олио, краве масло

Начин на приготвяне: Брашното се смесва постепенно с 100 мл вода. Добавят се олиото и солта. Омесва се меко еластично тесто, от което се разточва се кора с диаметър, по-голям от този на тавата за печене.

Оризът се сварява. Смесва се със сиренето и яйцата и се разбърква. Подправя се със сол и 2 с. л. олио.

В тавичката за печене се налива 1 к.ч. олио и се загрява леко. На дъното се слага разточеното тесто. Върху него се разпределя оризовата плънка. На места се слагат малки парченца масло. Оризът се покрива с краищата на тестото. Пече се котлона по 5 минути от всяка страна;
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Магията на Родопите се крие както в древни митове и легенди, така и в рецептите за традиционните ястия. Кухнята на Родопите е легендарна. Много от туристите посещават района именно заради нея.

Кулинарните традиции на Родопите са се формирали в годините, когато районът не е бил свързан с вътрешността на страната. Тогава местните хора са били принудени да приготвят ястията само с продуктите, произведени в собствените им градини.

Част от традиционните култури за района са фасулът, царевицата и картофите, които се влагат в най-обичаните местни рецепти. В галерията горе сме събрали пет от специалитетите на Родопската кухня, които всеки българин трябва да опита, а защо не и да се научи да приготвя.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати