Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет автентични специалитета от Родопската кухня

Пет автентични специалитета от Родопската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
2 от 5 Снимки

2. Пататник


Основни в това типично родопско ястие са картофите. Приготвянето му е лесно, а тайната се крие в печенето.

Необходими продукти: 1 кг картофи, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, сол, черен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко

Начин на приготвяне: Картофите се обелват. Настъргват се сурови и се посоляват. Лукът се наситнява и се запържва в мазнината. Прибавя се към картофите. Разбъркват се и се изсипват в тавичка. Поръсват се с черен пипер и се запичат до омекване на картофите. Пататникът се поднася топъл с 2 с.л. кисело мляко;

Магията на Родопите се крие както в древни митове и легенди, така и в рецептите за традиционните родопски ястия. Кухнята на Родопите е легендарна. Много от туристите посещават района именно заради нея.

Кулинарните традиции на Родопите са се формирали в годините, когато районът не е бил свързан с вътрешността на страната. Тогава местните хора са били принудени да приготвят ястията само с продуктите, произведени в собствените им градини.

Част от традиционните култури за района са фасулът, царевицата и картофите, които се влагат в най-обичаните местни рецепти.

В галерията горе сме събрали пет от специалитетите на Родопската кухня, които всеки българин трябва да опита, а защо не и да се научи да приготвя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати