Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Испанска класика: Традиционна рибена супа за душата

Испанска класика: Традиционна рибена супа за душата

Испанска супа от треска

Испанците са най-големия консуматор на риба и на морски продукти в цяла Европа. Техните кораби кръстосват почти всички близки морета и Атлантическия океан, като дори стигат до африканските води. Не е случаен и фактът, че след 18 в. Галисия става средище на риболова в Европа. Тогава там се заселват хиляди испанци от различни краища на страната, решили да пробват късмета си с улова на риба. Последица от това е и изграждането на пристанището Виго, което продължава и в наши дни да е сред най-претъпканите в света.

Поради всичко, казано дотук, не е никак странно, че и испанските рецепти за приготвянето на рибни ястия са безброй. Истинска класика обаче е супата, приготвена от риба треска, която се консумира във всички части на Испания.

Испанска супа от треска с картофи

Риба треска

Необходими продукти за 4 човека: 600 г треска, 6 картофа, 2 ч.л. червен пипер, 6 с.л. зехтин, 6 филии стар хляб, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне: Рибата се измива добре, слага се в тенджера и се залива със студена вода. Оставя се да престои в съда за едно денонощие като на всеки 7 часа водата ѝ се изхвърля и се сменя с нова, но пак студена. След като мине определеното време, рибата се прехвърля в чист съд, залива се отново с вода и се слага да заври. Когато е готова, се изважда от тенджерата, обезкостява се, а кожата ѝ се премахва.

Рибният бульон се прецежда, но не се изхвърля. Към него се добавят обелените и нарязани на кубчета картофи и се варят до омекване. Когато са готови, треската, която също е нарязана на части, се добавя към картофите. Към рибената супа се добавя и разтворен в малко вода червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Отделно филиите хляб се нарязват на кубчета и се запържват до златисто в зехтина. Ако не Ви се занимава с пържене, можете да ги полеете в купа със зехтина, да ги разбъркате добре и да ги изпечете на фурната. Независимо кой вариант изберете, е добре готовите хлебчета да престоят за известно време върху кухненска хартия, за да се отцедят.

Готовата испанска рибена супа се изсипва в купички, прибавят се крутоните и всяка порция се поръсва с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest