Българчетата са пети по затлъстяване в Европа

Хранене на детето

Децата в България заемат пето място по затлъстяване сред европейските си връстници, съобщи доцент Светослав Ханджиев от ръководството на Европейската академия на науките по хранене на пресконференция в Албена.

В проучването са били изследвани децата от 32 държави в Европа. Първи по затлъстяване са децата в Ирландия, където процентът на учениците с наднормено тегло е 23.1%.

Втори в негативната класация са децата в Албания, при които 22% от децата са затлъстели. На трето място се класират децата в Грузия с 20% затлъстели.

В България процентът на затлъстелите българчета е 19.8%. Според Световната здравна организация следващите 15 години нивата на затлъстяване във всички възрасти ще растат, а експертите прогнозират, че до 2030 година в България 89% от населението на страната ни ще е с наднормено тегло, допълва още доцент Ханджиев.

Наднорменото тегло е причина за редица заболявания като артериална хипертония и диабет.

Експерти казват, че мерки срещу затлъстяването в страната трябва да се вземат още в през първите 6 години. По този начин затлъстелите в страната ни ще намалеят с 25%.

Затлсътяване

Ако обаче до 18-годишна възраст страдащите от наднормено тегло не предприемат нищо, рискът от поява на хипертония и диабет се увеличава със 75%.

Здравните специалисти добавят, че независимо от възрастта си всеки българин трябва да контролира консумацията на сол, тъй като проучвания показват, че ядем 3 пъти повече солено от здравословната норма.

Ограничена трябва да е консумацията на сладкиши за децата под 5-годишна възраст.

Менюто на българите има нужда от повече прясно мляко. Друга препоръка е да се въведат т.нар. разтоварващи дни, когато не се яде нищо друго освен 2 кофички кисело мляко.

Българските деца са водещи в и класацията за липса на движение. Според статистиките 25.7% от децата у нас прекарват свободното си време пред компютрите, вместо да излязат навън.

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати