Гответе се за празника на репичките

Нина НордНина НордДжедай / Автор
Репички

Всяка година на 23 декември в мексиканския град Оахака празнуват необикновен фестивал, в рамките на който се организира конкурс на предмети от репички - La Fiesta de Los Rabanos. Централният площад на града в този ден е пълен със сергии, на които се продават само и единствено репички. Сред тях танцуват красиви момичета.

Навсякъде предлагат изящни фигурки, направени от репички – като се започне от малки фигури на растения и животни и се стигне до цели композиции, които изобразяват библейски сцени или индиански легенди. Този необикновен празник датира още от средата на XIX век, когато испанците за пръв път донесли полезния зеленчук в Мексико.

Репичките са много полезни за хора, които имат проблеми с наднорменото тегло, сърцето и кръвоносните съдове. Те предпазват от атеросклероза и подобряват храносмилателния процес. Противопоказни са на хора с язва, както и със заболявания на стомаха, с колити, с болести на черния дроб и на бъбреците.

Гответе се за празника на репичките

По време на празника в Мексико има състезание за най-дебела, най-дълга, най-кръгла и най-елегантна репичка. Всички репички се отглеждат на държавна земя, а след това, точно преди началото на фестивала, се раздават на хората, за да могат да реализират най-смелите си фантазии и да се опитат да спечелят някой от конкурсите. След връчването на наградите избухват стотици фойерверки.

По време на празника на репичките се продават и специални бухтички, напоени със сироп, които са известни като „бунуелос”. Те се продават в глинени чинийки.

След като изядете сладката вкусотия, трябва да метнете чинията през рамото си. Колкото повече парченца останат зад вас, толкова по-добра ще е следващата година.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати