Разликата между рафинирано и нерафинирано масло

Видове мазнина
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Знаете ли каква е разликата между студено пресовано масло, върджин олио, биомазнина, рафинирано масло, нерафинирано такова?

Различните производствените процеси и хилядите продукти на пазара затрудняват в известна степен разграничаването и правилния избор на масло.

Най-общо казано, механичната обработка на източника на масло се определя като нерафинирано масло. И точно обратното - ако се прилагат химикали или топлина, то полученото масло е рафинирано.

Примери за нерафинирано масло е това, приготвено от маслини, авокадо, ядки, меки плодове. Те са подходящи за механично пресоване, при което не се използват никакви химични или каквито и да било други агенти, подпомагащи извличането на маслото. При този процес не се прилага външна топлина - единственият по-висок градус е резултат от триенето на продуктите в пресата.

Студено пресованите масла са също част от групата на нерафинираните. Тук извличането на маслото става механично, с помощта на машина, прилагаща натиск, а не топлина. И макар да се създава такава, то тя е минимална и рядко надвишава 49 градуса по Целзий. По този начин се запазва вкусът и хранителното съдържание на растенето, плода, ядките, използвани за добива на масло, правейки крайния продукт по-здравословен.

Нерафинирани мазнини

Към нерафинираните масла спадат и тези с обозначение raw/pure (суров/чист), virgin (върджин) и extra virgin (екстра върджин). И всеки един от тях е различен, показвайки колко пъти е бил пресован основният продукт, за да се получи маслото.

Нужно е да се уточни, че в различните страни етикирането на маслото може да се тълкува различни. Така например някои компании наричат своето масло екстра върджин, имайки предвид, че за получаването му е използвана минимална екстракция (механична, но и химична).

Изборът на масло за готвене е в ръцете на купувача. Всеки има правото да избере този продукт, който съответства на неговия вкус. Запомнете единствено, че рафинираните мазнини са подходящи за термична обработка, а нерафинираните са удачният избор за салати и сурови ястия.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати