Поне 1 порция риба дневно, за да победите депресията

Риба

Няма нужда да ви убеждаваме, че редовната консумация на риба носи големи ползи за здравето ви. Но за да усетите истински ползите от нея, трябва да консумирате риба и рибни продукти не веднъж седмично, каквато беше препоръката, а всеки ден.

Според изследване на британски учени, цитирано от британското издание The Telegraph, една порция риба дневно предпазва от депресия.

Учените от Острова са провели мащабно изследване, включващо информация за хранителния режим на над 150 000 души.

Те са установили, че при онези, чиято диета е богата на риба, рискът от развитие на депресивни състояния е с близо 17 процента по-нисък.

Риба в Тесто

Друг любопитен факт е, че при мъжете процентът, с който рискът намалява, е дори още по-голям – 20 процента.

Изследването на британските учени е от изключителна важност, защото според статистиката приблизително един от всеки петима във Великобритания страда от депресия.

Рискът от развитие на депресия е още по-голям при хората, които са се разделили с партньорите си или са се развели. Близо 27 процента от хората в тази група показват признаци на това заболяване.

Защо обаче редовната консумация на риба може да предотврати появата на първите симптоми на депресията, която се превръща в бич за съвременните хора?

Според учените омега-3 мастните киселини, които се съдържат в големи количества в рибните продукти и рибата, въздействат пряко върху производството на невротрансмитерите серотонин и допамин.

Печена Риба

Те са пряко свързани с усещането за щастие и недостатъчното им количество често предизвиква унилост и депресивни състояния.

Освен това рибата е богата на висококачествени протеини, съдържа много витамини и минерали, които също оказват благоприятно въздействие върху здравето на хората.

Тъй като проучванията на учените са проведени на базата на анализ на наблюдателните данни, т.е. те не са определяли хората колко риба да консумират и кога, не може да бъде установена точната причинно-следствена връзка между намаляването на риска от развитие на депресия и консумацията на риба.

Освен това те не са имали точна информация за видовете риба, която участниците в изследването са консумирали, за да установят дали връзката между консумацията на риба и развитието на депресия варира в зависимост от вида ѝ.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати