Вкусотии с патладжани за малко пари

Патладжани

Макар специалистите да съветват да не прекаляваме с консумацията на патладжани, те са един много полезен и вкусен зеленчук. Могат да бъдат приготвяни по най-разнообразни начини и ако се сервират не повече от веднъж седмично, биха ни се усладили доста. В случая ще Ви предложим 3 по-нестандартни рецепти с патладжани, които се считат за истински специалитети, а успоредно с това почти няма да засегнат бюджета ви:

Ароматни шишчета от патладжан

Необходим продукти: 2 патладжана, 3 с. л. мед, 2 с. л. зехтин, сокът от 1 лимон, 2 с. л. кимион, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на кубчета, нанизват се на дървени шишчета и се поръсват леко със сол и черен пипер. В купа се смесват всички останали подправки, като се оставя 1 с. л. мед за по-късно. Патладжаните се поливат обилно с така приготвената марината и се оставят на студено за 3 часа. Пекат се в намазнена тава, докато станат златисти, след което се поливат с останалия мед и са готови за сервиране.

Огретен от патладжани

Необходими продукти: 1 1/2 кг патладжани, 150 г настърган кашкавал, 200 г домати, 100 г зехтин, 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 5 с. л. брашно, 1 връзка копър, сол и черен пипер на вкус.

Мусака с патладжан

Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват, посоляват и се оставят за 20 минути, за да им изтече горчилката. Нарязват се на кубчета и се изпържват в зехтина. Изсипват се в подходящ съд и към тях се добавят нарязаните на кубчета домати и почти целият настърган кашкавал.

Разбърква се добре, прибавя се нарязаният на ситно копър, подправя се със сол и черен пипер на вкус и огретенът се запича за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ястието се полива с разбитите в млякото яйца и брашно и се поръсва с останалия кашкавал. Оставя се да се запече.

Разядка от патладжани и нахут

Необходими продукти: 700 г патладжани, 3 скилидки чесън, 330 г консервиран нахут, 120 г таханова паста, сокът от 1 лимон, сол, кимион и черен пипер на вкус

Дип с патладжан

Начин на приготвяне: Патладжаните се изпичат върху пергаментова хартия за около 20 минути до пълното им омекване. Обелват се внимателно, след което се слагат в купа и се смесват със скълцания чесън, изцедения нахут, лимоновия сок и тахановата паста. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус и леко се разбива с миксер, за да се получи ароматно пюре. То може да бъде сервирано към всякакакви месни ястия или да бъде поднесено като разядка заедно с филийки хляб.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати